• Link został skopiowany

Najłatwiejszy przepis na dżem, jaki znam. Wystarczą cztery składniki, a smak powala

Dobry dżem zaczyna się od dobrych owoców. Tym razem jednak nie będziemy sięgać po truskawki czy wiśnie. Wybierzemy owoc, który jest zdecydowanie niedoceniany i zupełnie nie potrafimy zrozumieć, dlaczego. Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie proste. Nie będą potrzebne nawet żadne pektyny.
Dżem z agrestu
HandmadePictures / Shutterstock

Dżem z agrestu rzadko ląduje w naszych szafkach i spiżarniach, a to błąd. Jest idealnym smarowidłem na kanapki, nadaje się do tostów, a nawet jako nadzienie do naleśników lub dodatek do racuchów i innych placków. Ma lekko kwaśny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne, choć może zająć trochę czasu. Warto pamiętać, że do dżemu agrestowego powinno się wybierać tylko nieuszkodzone owoce. Te z oznakami gnicia i pleśni nie mogą trafić do słoików, ponieważ zepsują przetwory

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak przyrządzić dżem z agrestu? Połącz ze sobą cztery produkty

Do przygotowania dżemu będą potrzebne: świeże, dojrzałe owoce, jedna cytryna, woda oraz cukier. Gotowy dżem należy przełożyć do wyparzonych i suchych słoików.

Składniki:

  • kilogram agrestu,
  • sok z jednej cytryny,
  • trzy czwarte szklanki wody,
  • około pół kilograma cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest oczyść, usuń szypułki, wypłucz i pozostaw do osuszenia. Wyciśnij sok z jednej cytryny.
  2. Przygotuj garnek. Wsyp do niego cukier, nalej wody, wymieszaj i zagotuj całość. Przemieszaj cukier raz na jakiś czas, aby się nie przypalił.
  3. Do zagotowanego syropu dodaj owoce i sok z cytryny. Smaż dżem przez około godzinę, co jakiś czas mieszając.
  4. Gorący dżem przelej do wyparzonych i suchych słoików.

Jak zapasteryzować słoiki? Wyłóż garnek ścierką do naczyń, ustaw w nim słoiki i oddziel je od siebie tak, aby się nie obijały. Zalej słoiki wodą do trzech czwartych wysokości słoików. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i pasteryzuj przez około 20 minut. Woda nie powinna się gotować. Po wyjęciu słoików z garnka ustaw je do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Zamknięty dżem z agrestu przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu wstaw do lodówki i zjedz w ciągu kilku dni.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: