• Link został skopiowany

Te kotlety będzie zachwalać cała rodzina. To nie kurczak, wołowina, czy schab. Smak jest obłędny

Kotlety to dodatki do dania głównego, które bardzo często przygotowujemy. Niektórzy wykonują je nawet kilka razy w tygodniu. Nic dziwnego, ponieważ ich smak jest pyszny, a struktura przyjemna. Aby zrobić coś nowego, czym zachwyci się każdy, polecamy zrobić te oto kotlety. Z tego mięsa wychodzą naprawdę smakowicie.
Kotlety rybne
Fot. Svetlana Verbitckaia / shutterstock.com
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Zaraz obok ziemniaczków i surówki zazwyczaj podaje się kotlety, które za każdym razem urzekają smakiem. Zazwyczaj wykonuje się je ze schabu, wieprzowiny lub kurczaka, lecz tym razem proponujemy coś innego. Głównym składnikiem tych smakołyków są ryby, które nadają całości nowego smaku. Można je podać z ryżem, kaszą, czy wspomnianymi kartoflami. Nieważne, z czym są serwowane, zawsze skradają serca.

Przepis na kotlety rybne

Składniki

  • 600 g łososia,
  • 200 g filetów dorsza,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów,
  • łyżka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania ryby. Z łososia odetnij skórę i upewnij się, że nie ma ości. W razie potrzeby wyjmij je za pomocą pęsety. Posiekaj go na drobne kawałki, czynność powtórz z drugą rybą.
  2. Do miski wlej mleko i wrzuć do niego czerstwą bułkę. Mocz ją przez około 30 minut, następnie wyjmij i porządnie odciśnij.
  3. Do blendera wsyp suszone pomidory, natkę pietruszki i bułkę. Zmiksuj składniki na średnich obrotach i dodaj kawałki ryb, a także sól i pieprz. Powtórz to do momentu uzyskania jednolitej masy.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj zgrabne, lecz niewielkie kotleciki. W osobnych miskach rozsyp mąkę, bułkę tartą, wbij także jajko i roztrzep je z łyżką mleka.
  5. Kotlety mocz w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły ułóż na nim kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: