Deser, który zrobisz w kilka chwil. Zastąpi popularne ciasto, a nawet będzie jeszcze smaczniejszy

Latem każdy pragnie zjeść coś, co można zrobić w kilka minut. Jest tak dlatego, bo jednak nikomu nie chce się stać długo przy garnkach. Aby zrobić deser, który będzie równie dobry jak z cukierni nie trzeba wiele. Wystarczą owoce i słodkie dodatki. Tym przepisem Ania Starmach pokazała, że to banalnie proste.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ania Starmach to osoba, która nie boi się eksperymentować w kuchni. Jej przepisy odtwarzają miliony i za każdym razem można usłyszeć słowa pochwały. Z tym deserem nie będzie inaczej. Jabłka pod maślaną kruszonką, które proponuje kucharka są strzałem w dziesiątkę w letnie dni. Nie wymagają długiego przygotowania, a podane składniki z pewnością masz już w domu. Aby deser był pełniejszy, możesz do niego dodać słodkie lody lub domową konfiturę. To również świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają szarlotkę, lecz nie lubią jej przygotowania. Ten smak jest podobny, a zdaniem niektórych nawet lepszy.

Przepis na jabłka pod kruszonką Ani Starmach

Składniki

  • 8 jabłek,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie pozbądź się z nich gniazd nasiennych i umieść je na patelni, na której podgrzana jest łyżka masła.
  2. Do lekko podsmażonych owoców dodaj cynamon, cukier wanilinowy, łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem jest przełożenie jabłek do żaroodpornego naczynia. Owoce wyłóż równo po całości.
  3. Pozostałe na patelni masło wymieszaj z cukrem, mąką i posiekanymi orzechami. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, następnie tak przygotowaną masą posyp wcześniej wyłożone jabłka.
  4. Całość umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez 20-30 minut. Pamiętaj, że kruszonka ma mieć złoty kolor.
  5. Przyrządzone owoce podawaj z lodami lub obsypane cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.