Zalewa do ogórków konserwowych. Ciocia Asia robi najlepszą, a przepis jest łatwy do zapamiętania

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ogórki konserwowe, żeby smakowały jak w domu, oczywiście musisz zadbać o świeże, najlepiej niewielkie ogóreczki. Nie mniej ważna jest zalewa. Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych? Przepis mojej cioci jest hitem w całej rodzinie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ja wiem, że wielu z was się dziwi, że tak często powołuję się na przepisy moich cioć, sąsiadek i innych znajomych osób. Prawda jest taka, że sama czerpię od nich swoją wiedzę o gotowaniu i jeśli uważam, że coś jest dobre, szybko się z wami tym dzielę. Nie inaczej będzie z przepisem na zalewę do ogórków konserwowych. Ciocia Asia na szczęście szybko mi odpisała, gdy zapytałam, jak ją zrobić i za chwilę wam to wszystko opiszę. Przepis jest najprostszy z możliwych, a proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. 

Zalewa do ogórków konserwowych cioci Asi

Podane proporcje są w pewien sposób umowne, jednak łatwo je podzielić lub pomnożyć. Przybliżę wam teraz, jak zrobić zalewę na ok. 2 kg niewielkich ogórków gruntowych. 

Składniki:

  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu (ja czasami dodaję 2,5, ale to już kwestia upodobania)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • 7 łyżeczek gorczycy
  • 5-7 listków laurowych (po 2-3 do każdego słoika)
  • 1 łyżka ziela angielskiego (3-4 do każdego słoika)
  • kawałek korzenia chrzanu (do każdego słoika pi 3 kawałeczki o długości ok. 2 cm)
  • po dwa ząbki czosnku do słoika

Zalewa do ogórków konserwowych - sposób wykonania:

  1. Na samym początku trzeba uściślić. Zalewa to połączeniu octu, cukru, soli o gorczycy. Reszta składników jest dodawana bezpośrednio do słoików. 
  2. Przygotuj więc czyste, wyparzone słoiki i na dno dodaj chrzan, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ciasno ułóż ogórki. 
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Kiedy zawrze, od razu zalej nią ogórki i pozostaw, by całość lekko przestygła. 
  4. Ogórki dodatkowo zapasteryzuj. Pamiętaj jednak, by nie robić tego zbyt długo, bo wtedy wyjdą pomarszczone i miękkie. 

Tak przygotowane ogórki konserwowe będą idealne na kanapkę, do sałatek i na szybką przekąskę. Ciocia kiedyś dodawała do nich odrobinę chili, ale niestety, w rodzinie się to nie przyjęło. Może wy spróbujecie?

Więcej o: