Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ja wiem, że wielu z was się dziwi, że tak często powołuję się na przepisy moich cioć, sąsiadek i innych znajomych osób. Prawda jest taka, że sama czerpię od nich swoją wiedzę o gotowaniu i jeśli uważam, że coś jest dobre, szybko się z wami tym dzielę. Nie inaczej będzie z przepisem na zalewę do ogórków konserwowych. Ciocia Asia na szczęście szybko mi odpisała, gdy zapytałam, jak ją zrobić i za chwilę wam to wszystko opiszę. Przepis jest najprostszy z możliwych, a proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania.
Podane proporcje są w pewien sposób umowne, jednak łatwo je podzielić lub pomnożyć. Przybliżę wam teraz, jak zrobić zalewę na ok. 2 kg niewielkich ogórków gruntowych.
Składniki:
Tak przygotowane ogórki konserwowe będą idealne na kanapkę, do sałatek i na szybką przekąskę. Ciocia kiedyś dodawała do nich odrobinę chili, ale niestety, w rodzinie się to nie przyjęło. Może wy spróbujecie?