Crumbles to popularna w Wielkiej Brytanii słodka przekąska. Na brytyjskich stołach pojawiła się po II wojnie światowej, kiedy przeciętni mieszkańcy mierzyli się z biedą i brakami w sklepach. W końcu do przygotowania tej słodkiej przekąski wystarczy niewiele, a potrzebne składniki z reguły każdy posiada w kuchennej szafce. Co jednak sprawia, że crumbles są tak lubiane? Najważniejszym elementem jest zachowanie idealnego balansu między słodyczą kruszonki a kwaśnością owoców. Do tego połączenie ciepłego wypieku z zimnymi lodami sprawia, że deser staje się wielowymiarowy i obłędnie wyśmienity.
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier, oraz szczyptę soli. Całość mieszamy, a w międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Gdy będzie całkowicie płynne, wlewamy je cienkim strumieniem do suchych składników. Kruszonkę dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma. Powinna w konsystencji przypominać mokry piasek. Odstawiamy ją do lodówki i zabieramy się za przygotowanie owoców.
Morele i porzeczki myjemy pod bieżącą wodą. Z moreli wyciągamy pestki przecinając każdy owoc na pół, następnie kroimy je na mniejsze kawałki, a porzeczki zdejmujemy z gałązek. Teraz pozostałe dwie łyżeczki cukru mieszamy z cynamonem, i powstałą mieszanką oprószamy owoce. Mieszamy składniki, tak by wszystkie owoce były obtoczone cukrem. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie po dnie. Z lodówki wyciągamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch owocowego deseru. Crumbles pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu i wstępnym przestudzeniu, najlepiej podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego!