Pasztet z cukinii to idealny smakołyk o tej porze roku. Ten trik sprawi, że będzie obłędnie kremowy

Pasztet z cukinii to doskonały pomysł na przetworzenie dużej ilości sezonowych warzywa, ale także wyśmienita uczta dla podniebienia. Wegetariańska wersja klasyka, który często króluje na polskich stołach, jest banalna w przygotowaniu, kusi aromatem i kosztuje przysłowiowe grosze. Wystarczy nieco podrasować cukinię ziołami i przyprawami, a efekt będzie o niebo lepszy niż ten mięsny!

Koniec z klasycznym nudnym pasztetem! Zastąp mięsną wersję znakomitą cukinią w odpowiednim anturażu, a nie pożałujesz! Sezonowe warzywo doskonale łączy się z przyprawami i świeżymi ziołami, a do tego jest bogate w cenne witaminy i przede wszystkim wyborny smak. Tak przygotowany pasztet to świetna przekąska, przysmak na kanapkę czy nawet mini wytrawna przystawka. 

Pasztet z cukinii, czyli wyborny rarytas z sezonowych dóbr 

W tradycyjnej, polskiej kuchni nie brakuje mięsnych specjałów. Idealnie obrazują to liczne przepisy rodem z babcinej spiżarki czy popularne wędliny, które można dostać w niemalże wszystkich sklepach. Warto czasami jednak postawić na coś znacznie lżejszego i bogatego w witaminy. Mowa tu o świeżym, zielonym pasztecie z cukinii, który doskonale smakuje podany na śniadanie, obiad lub przystawkę. Warto dodać, że baza jaką jest sezonowe warzywo to smaczny oraz dietetyczny zamiennik dla tłustego mięsiwa - w 100 g znajdziemy zaledwie 17 kcal. 

Pasztety warzywne to świetna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych przepisów. Roślinne wersje stają się z roku na rok coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, ale też wśród osób niebędących na takich dietach. Efekt? Niskokaloryczne, pełne kolorów, ziół i smaków danie, które kosztuje grosze, a smakuje jak od najlepszych szefów kuchni. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na pasztet z cukinii- smaczny, lekki i tani 

Składniki: 

  • 3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, 
  • marchewka,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • 4 jaja,
  • duży pęczek natki pietruszki - można dać pół pęczka koperku i pół pietruszki,
  • świeży lubczyk, oregano, tymianek, bazylia,
  • sól, 
  • grubo mielony, świeży pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich produktów. 
  2. Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij koniecznie z nadmiaru wody. Przełóż do dużej miski razem ze startą marchewką. 
  3. Do warzyw dodaj drobno pokrojone, świeże zioła i podsmażoną cebulę z czosnek oraz olej.
  4. Masę przypraw solą, pieprzem, curry i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. 
  5. Na koniec wrzuć ugotowaną kaszę kukurydzianą lub mannę i wbij jajka. 
  6. Całość dokładnie wymieszaj. 
  7. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. 
  8. Tak przygotowany pasztet piecz przez godzinę w 190 stopniach C. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.