Koniec z klasycznym nudnym pasztetem! Zastąp mięsną wersję znakomitą cukinią w odpowiednim anturażu, a nie pożałujesz! Sezonowe warzywo doskonale łączy się z przyprawami i świeżymi ziołami, a do tego jest bogate w cenne witaminy i przede wszystkim wyborny smak. Tak przygotowany pasztet to świetna przekąska, przysmak na kanapkę czy nawet mini wytrawna przystawka.
W tradycyjnej, polskiej kuchni nie brakuje mięsnych specjałów. Idealnie obrazują to liczne przepisy rodem z babcinej spiżarki czy popularne wędliny, które można dostać w niemalże wszystkich sklepach. Warto czasami jednak postawić na coś znacznie lżejszego i bogatego w witaminy. Mowa tu o świeżym, zielonym pasztecie z cukinii, który doskonale smakuje podany na śniadanie, obiad lub przystawkę. Warto dodać, że baza jaką jest sezonowe warzywo to smaczny oraz dietetyczny zamiennik dla tłustego mięsiwa - w 100 g znajdziemy zaledwie 17 kcal.
Pasztety warzywne to świetna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych przepisów. Roślinne wersje stają się z roku na rok coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, ale też wśród osób niebędących na takich dietach. Efekt? Niskokaloryczne, pełne kolorów, ziół i smaków danie, które kosztuje grosze, a smakuje jak od najlepszych szefów kuchni.
Składniki:
Sposób przygotowania: