-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić jagodzianki? W ten sposób wyjdą idealnie delikatne, a ich wnętrze oczaruje każdego
Jak zrobić jagodzianki? W ten sposób wyjdą idealnie delikatne, a ich wnętrze oczaruje każdego
Jak zrobić jagodzianki, które będą miały wyjątkowy smak i na długo zapadną w pamięci? Podpowiadamy, co przygotować, aby ich nadzienie i konsystencja ciasta były doskonałe. Samo pieczenie nie zajmie więcej niż dwadzieścia minut.
Jagodzianki to idealny pomysł na słodką przekąskę. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i podwieczorek. Najlepiej smakują w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. Ich delikatna struktura i słodki smak sprawią, że nie można się od nich oderwać. Gotowe warto udekorować lukrem.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Jak zrobić jagodzianki? Według tego przepisu wyjdą wyśmienicie
Składniki:
- pół kilograma mąki pszennej,
- szklanka letniego mleka,
- jedna trzecia szklanki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- jedna trzecia kostki masła o temperaturze pokojowej,
- jajko,
- szczypta soli,
- skórka z cytryny,
- pół kilograma jagód,
- cukier puder.
Gotowe jagodzianki smakują najlepiej polane lukrem
Przygotowanie:
- Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema czubatymi łyżkami mąki. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na piętnaście minut.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski. Połącz z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie całość.
- Do mąki z cukrem wbij jajko, dodaj pokrojone miękkie masło, skórkę startą z połowy cytryny i przygotowany wcześniej zaczyn. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ciasto powinno być rzadkie, ale nie przyklejać się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.
- Jagody dokładnie umyj i wymieszaj z trzema łyżkami cukru pudru.
- Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki. Uformuj z nich kule i rozpłaszcz. Nakładaj na każdy fragment ciasta jagody i zlepiaj brzegi formując bułki.
- Jagodzianki układaj na blasze z papierem do pieczenia. Zostawiaj między nimi odstęp. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne dziesięć minut. Następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
- Piecz jagodzianki w 180 st. C na grzaniu góra-dół przez około dwadzieścia minut. Powinny nabrać złocistej barwy.
Gotowe jagodzianki można ozdobić lukrem. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wrzątku na gładką masę. Takie jagodzianki będą jeszcze bardziej delikatne i znikną w okamgnieniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl