Jak zrobić jagodzianki? W ten sposób wyjdą idealnie delikatne, a ich wnętrze oczaruje każdego

Jak zrobić jagodzianki, które będą miały wyjątkowy smak i na długo zapadną w pamięci? Podpowiadamy, co przygotować, aby ich nadzienie i konsystencja ciasta były doskonałe. Samo pieczenie nie zajmie więcej niż dwadzieścia minut.

Jagodzianki to idealny pomysł na słodką przekąskę. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i podwieczorek. Najlepiej smakują w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. Ich delikatna struktura i słodki smak sprawią, że nie można się od nich oderwać. Gotowe warto udekorować lukrem. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jak zrobić jagodzianki? Według tego przepisu wyjdą wyśmienicie

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • szklanka letniego mleka,
  • jedna trzecia szklanki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • jedna trzecia kostki masła o temperaturze pokojowej,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • skórka z cytryny,
  • pół kilograma jagód,
  • cukier puder.

Gotowe jagodzianki smakują najlepiej polane lukrem

Przygotowanie:

  1. Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema czubatymi łyżkami mąki. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na piętnaście minut. 
  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Połącz z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Do mąki z cukrem wbij jajko, dodaj pokrojone miękkie masło, skórkę startą z połowy cytryny i przygotowany wcześniej zaczyn. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ciasto powinno być rzadkie, ale nie przyklejać się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.
  4. Jagody dokładnie umyj i wymieszaj z trzema łyżkami cukru pudru.
  5. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki. Uformuj z nich kule i rozpłaszcz. Nakładaj na każdy fragment ciasta jagody i zlepiaj brzegi formując bułki.
  6. Jagodzianki układaj na blasze z papierem do pieczenia. Zostawiaj między nimi odstęp. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne dziesięć minut. Następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
  7. Piecz jagodzianki w 180 st. C na grzaniu góra-dół przez około dwadzieścia minut. Powinny nabrać złocistej barwy.

Gotowe jagodzianki można ozdobić lukrem. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wrzątku na gładką masę. Takie jagodzianki będą jeszcze bardziej delikatne i znikną w okamgnieniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.