Jak zrobić jagodzianki, które będą miały wyjątkowy smak i na długo zapadną w pamięci? Podpowiadamy, co przygotować, aby ich nadzienie i konsystencja ciasta były doskonałe. Samo pieczenie nie zajmie więcej niż dwadzieścia minut.
Michal Ryniak / Agencja Wyborcza.pl / ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
REKLAMA
REKLAMA
Jagodzianki to idealny pomysł na słodką przekąskę. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i podwieczorek. Najlepiej smakują w towarzystwie szklanki ciepłego mleka. Ich delikatna struktura i słodki smak sprawią, że nie można się od nich oderwać. Gotowe warto udekorować lukrem.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Jak zrobić jagodzianki? Według tego przepisu wyjdą wyśmienicie
jedna trzecia kostki masła o temperaturze pokojowej,
jajko,
szczypta soli,
skórka z cytryny,
pół kilograma jagód,
cukier puder.
Gotowe jagodzianki smakują najlepiej polane lukrem
Przygotowanie:
Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i czterema czubatymi łyżkami mąki. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na piętnaście minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Połącz z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie całość.
Do mąki z cukrem wbij jajko, dodaj pokrojone miękkie masło, skórkę startą z połowy cytryny i przygotowany wcześniej zaczyn. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ciasto powinno być rzadkie, ale nie przyklejać się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić objętość.
Jagody dokładnie umyj i wymieszaj z trzema łyżkami cukru pudru.
Z ciasta uformuj wałek i podziel go na kawałki. Uformuj z nich kule i rozpłaszcz. Nakładaj na każdy fragment ciasta jagody i zlepiaj brzegi formując bułki.
Jagodzianki układaj na blasze z papierem do pieczenia. Zostawiaj między nimi odstęp. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne dziesięć minut. Następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piecz jagodzianki w 180 st. C na grzaniu góra-dół przez około dwadzieścia minut. Powinny nabrać złocistej barwy.
Gotowe jagodzianki można ozdobić lukrem. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wrzątku na gładką masę. Takie jagodzianki będą jeszcze bardziej delikatne i znikną w okamgnieniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl