Więcej przepisów na wakacyjne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli wybierasz się na wakacje do Chorwacji, Czarnogóry, Bułgarii lub innego bałkańskiego kraju, na pewno w karcie lokalnych restauracji znajdziecie pleskawicę. Oczywiście w naszych rodzimych restauracjach serwujących kuchnię bałkańską również znajdziesz tę potrawę, ale możesz mieć pewność, że zamiast oryginalnego dania, dostaniesz coś między bryzolem a mielonym kotletem.
Pleskawica. Najczęściej podrabiane danie w polskich restauracjach?
Niektórzy określili to danie mianem bałkańskiego burgera i nie ma w tym wielkiej przesady. Oczywiście doskonale wiemy, że burgery robi się z wołowiny, z kolei pleskawicę - z połączenia wołowiny i baraniny (lub jagnięciny) z przewagą mięsa baraniego. Wieprzowinę dodaje się rzadko, ale jeśli w bałkańskiej restauracji w Polsce zamówisz pleskawicę, najpewniej dostaniesz spłaszczony kotlet z mięsa wieprzowego, przy odrobinie szczęścia, będzie tam również odrobina wołowiny.
Pleskawica jak z chorwackiej restauracji
Kuchnia bałkańska to także grill. Grilluje się wszystko - od mięsa, burgerów, przez ryby i owoce morza aż po warzywa i owoce. Pleskawica w oryginalne również powinna powstawać na grillu, jeśli jednak go nie masz, plesakwicę zrobisz także na grillowej patelni. Co jeszcze jest ważne? Czas. Pleskawicę przygotowuje się z mięsa dojrzewającego. Jednak wystarczą zaledwie 2-3 dni.
Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej lekko przerośniętej tłuszczem)
- 500 g baraniny lub jagnięciny
- opcjonalnie 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 2 małe papryczki chili
- sól, pieprz, opcjonalnie odrobina curry i oregano
- kilka łyżek wody gazowanej
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Oryginalnie pleskawicę powinno się drobno posiekać. Jednak możemy pójść na skróty i zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj dwie pełne łyżeczki soli, ugnieć całość, dodaj 2-3 łyżki oliwy i odrobinę wody. Ponownie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią aluminiową lub spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 dni.
- Oczywiście opcja dojrzewania mięsa jest istotna, ale nie jest również konieczna. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania na to pyszne danie, możesz przygotować je od razu. Kiedy chcesz zabrać się za przygotowanie potrawy, zetrzyj cebulę na tarce, drobno posiekaj papryczkę chili, dodaj pieprz i oregano, a także curry, jeśli chcesz. Jednak w oryginalnym przepisie nie ma tej przyprawy, jednak myślę, że z tym dodatkiem smakuje dobrze.
- Mięso ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie z mięsa odrywaj mniejsze kawałki i spłaszcz je tak, by przypominały mięso na burgery. Następnie smaż je na mocno rozgrzanym ruszcie.
- Jak podawać pleskawicę? Najlepiej w towarzystwie lawaszu lub innego bałkańskiego pieczywa, lub po prostu z grillowaną bułkę. Nie wolno zapomnieć o warzywach - grillowana papryka, pomidory i bakłażan udoskonalą smak.
Wskazówka: Do masy mięsnej możesz dodać odrobinę dodać odrobinę dojrzewającego sera. Najlepiej, gdyby to był ser typowo bałkański, jeśli jednak nie masz dostępu do takich specjałów, nada się także parmezan lub nasz rodzimy Bursztyn.