Więcej przepisów na wakacyjne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli wybierasz się na wakacje do Chorwacji, Czarnogóry, Bułgarii lub innego bałkańskiego kraju, na pewno w karcie lokalnych restauracji znajdziecie pleskawicę. Oczywiście w naszych rodzimych restauracjach serwujących kuchnię bałkańską również znajdziesz tę potrawę, ale możesz mieć pewność, że zamiast oryginalnego dania, dostaniesz coś między bryzolem a mielonym kotletem.
Niektórzy określili to danie mianem bałkańskiego burgera i nie ma w tym wielkiej przesady. Oczywiście doskonale wiemy, że burgery robi się z wołowiny, z kolei pleskawicę - z połączenia wołowiny i baraniny (lub jagnięciny) z przewagą mięsa baraniego. Wieprzowinę dodaje się rzadko, ale jeśli w bałkańskiej restauracji w Polsce zamówisz pleskawicę, najpewniej dostaniesz spłaszczony kotlet z mięsa wieprzowego, przy odrobinie szczęścia, będzie tam również odrobina wołowiny.
Kuchnia bałkańska to także grill. Grilluje się wszystko - od mięsa, burgerów, przez ryby i owoce morza aż po warzywa i owoce. Pleskawica w oryginalne również powinna powstawać na grillu, jeśli jednak go nie masz, plesakwicę zrobisz także na grillowej patelni. Co jeszcze jest ważne? Czas. Pleskawicę przygotowuje się z mięsa dojrzewającego. Jednak wystarczą zaledwie 2-3 dni.
Składniki:
Wskazówka: Do masy mięsnej możesz dodać odrobinę dodać odrobinę dojrzewającego sera. Najlepiej, gdyby to był ser typowo bałkański, jeśli jednak nie masz dostępu do takich specjałów, nada się także parmezan lub nasz rodzimy Bursztyn.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!