Danie, jakim jest rosół znane jest nie tylko w każdym polskim domu, a także poza granicami naszego kraju. Zajada się nim każdy, ponieważ podawany jest na każdej rodzinnej imprezie, a także na niedzielnym obiedzie. Jednak takiej receptury nie zna prawie nikt. Główny składnik może zaskoczyć nawet tych, którzy o rosole wiedzą wszystko.
Fot. Shutterstock, Lena Ivanova
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
O rosole z grzybami niewiele osób mogło słyszeć. Nie jest to popularna receptura, jednak jej smak może podbić serce niejednej osoby. My proponujemy wykorzystać do niego maślaki, które są nie byle jakim grzybem. Wyróżniają się one aromatem i smakiem i można je zebrać już od początku czerwca, do nawet końca października. Wyprawa do lasu jest wskazana, ponieważ z obfitych zbiorów można nie tylko przyrządzić rosół. Jednak przygotowanie takiej zupy nie jest niczym skomplikowanym, a po spróbowaniu można się bardzo zdziwić.
REKLAMA
Przepis na rosół z maślakami
Składniki
4 szklanki bulionu drobiowego,
500 g maślaków,
duża marchew,
kawałek selera,
2 cebule,
łyżeczka smalcu,
kawałki kurczaka wyłowionego z bulionu,
2 ziela angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie oczyść, przemyj pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Marchew i kawałek selera również obierz i podziel na mniejsze kawałki. Mięso z kurczaka oddziel od kości.
Na dnie garnka roztop smalec. Gdy będzie odpowiednio ciepły wrzuć na niego cebulę i podsmażaj ją przez kilka minut. Następnie wrzuć grzyby, marchew i seler. Całość trzymaj na średnim ogniu przez 3 minuty. Co jakiś czas mieszaj, by nic nie przywarło do dna.
Do tak przyrządzonych warzyw i grzybów dolej bulion drobiowy i wrzuć kawałki mięsa. Dorzuć również ziele angielskie i liścia laurowego. Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Tak przygotowaną zupę możesz podawać z drobnym makaronem lub ziemniakami. Smacznego!