Błyskawiczny sernik z trzech składników. Cudownie aksamitny i do tego rozpływa się w ustach

Jak zrobić sernik z trzech składników? Jego przygotowanie nie sprawia żadnych trudności, a najważniejszy będzie tutaj wybór odpowiednich produktów, z których należy naszykować ciasto. Chodzi przede wszystkim o dobranie odpowiedniego rodzaju sera.

Sernik to jedno z klasycznych ciast, które sprawdza się w różnych okolicznościach. Co ciekawe, można je przyrządzić jedynie z trzech składników - twarogu, jajek i białej czekolady. Tak delikatny, kremowy deser będzie idealnym dodatkiem do poobiedniej kawy.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Sernik z trzech składników jest bardzo prosty w przygotowaniu

Do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru będą potrzebne jedynie twaróg, jajka i biała czekolada. Jaki ser wybrać? Jednym z rozwiązań jest zwykły tłusty twaróg, który będzie trzeba zmielić trzykrotnie. Można też skorzystać z twarogu w kubełku - taki ser będzie od razu gotowy do użycia. Warto czytać etykiety i wybierać te, które nie zawierają niepotrzebnych dodatków, cukru i sztucznych aromatów. 

Składniki:

  • pięć jajek,
  • 200 g białej czekolady,
  • 250 g twarogu mielonego.

Gotowy sernik można podawać na wiele różnych sposobów

Przygotowanie:

  1. Połam białą czekoladę i umieść ją w misce. W garnku zagotuj wodę i rozpuść czekoladę w misce nad gotującą się wodą, następnie pozostaw ją do przestudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Ubijaj twaróg, dodając do niego po jednym żółtku i rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszaj w masę łyżką ubite białka.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i przełóż do niej masę serową. Piecz sernik przez około dwadzieścia minut w 170 st. C, a potem przez kolejne 40 minut w 150 st. C. Gotowe, przestudzone ciasto przechowuj w lodówce.

Upieczony, przestudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową. Smakuje idealnie w towarzystwie owoców leśnych i lodów waniliowych. Kawałki ciasta można udekorować świeżymi liśćmi mięty. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: