Ciasta z galaretką i owocami to idealny pomysł na upalne, letnie dni. Ze szklanką mrożonej herbaty lub babcinego kompotu będzie smakować wyśmienicie. Ogromnym plusem tego deseru jest ograniczona liczba składników. Nikomu przecież nie chce się stać przy kuchennym blacie wiele godzin, gdy na dworze piękna pogoda. To ciasto przygotujesz ekspresowo, a będzie niewiarygodnie pyszne.
Dwa opakowania malinowej galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej przygotować ją nieco wcześniej, by podczas przygotowywania ciasta była już w temperaturze pokojowej. Wówczas mieszamy ją dokładnie z jogurtem, najlepiej przy pomocy miksera, by dokładnie połączyć składniki i napowietrzyć masę. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy w wodzie, tym razem w odpowiedniej ilości zalecanej na opakowaniu i ponownie odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy obie masy zaczną gęstnieć, pora na składanie ciasta w całość. Na dno blachy wykładamy okrągłe biszkopty. Możemy układać je w całości, lub łamać, tak by wypełniły całą powierzchnię równomiernie. Na biszkoptowy spód wykładamy jogurt wymieszany z galaretką. Puszystą masę delikatnie uklepujemy silikonową łopatką lub łyżką. Jeśli masa jogurtowa jest wystarczająco gęsta, możemy od razu położyć na wierzch galaretkę. Jeżeli jednak nie jesteśmy pewni, czy w efekcie końcowym nie wyjdzie żelatynowe błotko, wsadźmy ciasto na 15-30 minut do lodówki, a dopiero po tym czasie wylejmy galaretkę na wierzch. Ciasto ozdabiamy umytymi malinami i deser wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Niektórzy preferują bardzo ścięte ciasto i czekają dłużej, jeśli jednak uwielbiamy dygoczące na talerzu słodkości, możemy śmiało zjeść deser szybciej. Smacznego!