Co zrobić z bobu? Niby prosta sałatka, a z tymi dodatkami wygląda jak z najlepszej restauracji

Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Warzywo można zwyczajnie ugotować, ale po co, skoro przepis na kolorową i niebywale zjawiskową sałatkę jest o niebo lepszy! Podobnie jak podsmażenie zielonych strąków w kremowym masełku z toną koperku.

Zielony, obłędny, sezonowy, pachnący i smaczny. Mowa tu oczywiście o bobie, który jeszcze przez zaledwie moment będzie gościł na straganach. Warto zatem nabyć zapas i zakasać rękawy! Nasz przepis na sałatkę i przygotowanie strąków w klasyczny sposób rozpala zmysły i... uzależnia! Obie wersje są smaczne, proste i tanie. 

Takiego bobu nie jedliście - prosty i bajecznie kremowy 

Przygotowanie bobu jest dziecinnie proste - zielone fasolki wystarczy wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Młode, zielone strąki gotujemy nie dłużej niż sześć minut, jeśli trafi się nam starsza wersja, czas należy wydłużyć. Później hartowanie w zimnej wodzie i obieranie ze skórki. Gdy mamy to już za sobą, wystarczy na patelni rozpuścić porcję masła, wrzucić bób, całość posolić, popieprzyć i zasypać dużą ilością koperku. Nie ma nic smaczniejszego, dorodnego i zdrowszego niż to wakacyjne danie! Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Kolorowa sałatka z bobu z pieczonymi ziemniakami i dressingiem

Składniki:

  • 750 g młodych ziemniaków,
  • 500 g bobu,
  • zielony ogórek,
  • garść listków mięty.

Dodatkowo na sos: 

  • łyżka majonezu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina posiekanego szczypioru,
  • łyżeczka oliwy,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Następnie zapiecz je w piekarniku, tak by miały chrupiącą, złotą skórkę.
  2. Wskazówka: bulwy można jedynie podgotować, jednak te pieczone smakują o niebo lepiej.
  3. Bób ugotuj do miękkości (od 5 do 10 minut), ostudź i obierz ze skórki.
  4. Teraz pora na dressing! Połącz majonez z sokiem z cytryny, szczypiorem, oliwą, solą i grubo mielonym pieprzem. Całość możesz zmiksować na gładką konsystencję lub najzwyczajniej zamieszać - obie wersje smakują obłędnie. 
  5. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w na mniejsze kawałki, najlepiej w półksiężyce.
  6. Do dużej miski przełóż ziemniaczki, obrany bób, ogórka i posiekaną miętę. Całość zalej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Udekoruj dodatkowo miętą i gotowe! 
Więcej o: