Zielony, obłędny, sezonowy, pachnący i smaczny. Mowa tu oczywiście o bobie, który jeszcze przez zaledwie moment będzie gościł na straganach. Warto zatem nabyć zapas i zakasać rękawy! Nasz przepis na sałatkę i przygotowanie strąków w klasyczny sposób rozpala zmysły i... uzależnia! Obie wersje są smaczne, proste i tanie.
Takiego bobu nie jedliście - prosty i bajecznie kremowy
Przygotowanie bobu jest dziecinnie proste - zielone fasolki wystarczy wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Młode, zielone strąki gotujemy nie dłużej niż sześć minut, jeśli trafi się nam starsza wersja, czas należy wydłużyć. Później hartowanie w zimnej wodzie i obieranie ze skórki. Gdy mamy to już za sobą, wystarczy na patelni rozpuścić porcję masła, wrzucić bób, całość posolić, popieprzyć i zasypać dużą ilością koperku. Nie ma nic smaczniejszego, dorodnego i zdrowszego niż to wakacyjne danie! Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Kolorowa sałatka z bobu z pieczonymi ziemniakami i dressingiem
Składniki:
- 750 g młodych ziemniaków,
- 500 g bobu,
- zielony ogórek,
- garść listków mięty.
Dodatkowo na sos:
- łyżka majonezu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- odrobina posiekanego szczypioru,
- łyżeczka oliwy,
- sól,
- pieprz grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Następnie zapiecz je w piekarniku, tak by miały chrupiącą, złotą skórkę.
- Wskazówka: bulwy można jedynie podgotować, jednak te pieczone smakują o niebo lepiej.
- Bób ugotuj do miękkości (od 5 do 10 minut), ostudź i obierz ze skórki.
- Teraz pora na dressing! Połącz majonez z sokiem z cytryny, szczypiorem, oliwą, solą i grubo mielonym pieprzem. Całość możesz zmiksować na gładką konsystencję lub najzwyczajniej zamieszać - obie wersje smakują obłędnie.
- Ogórka dokładnie umyj i pokrój w na mniejsze kawałki, najlepiej w półksiężyce.
- Do dużej miski przełóż ziemniaczki, obrany bób, ogórka i posiekaną miętę. Całość zalej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Udekoruj dodatkowo miętą i gotowe!