Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu. Dzięki tej warstwie rodzina mówiła o nim przez cały tydzień

Szukasz ciekawego, a do tego prostego przepisu na obiad, ale nic nie trafia w twoje gusta? Ta receptura od razu ci się spodoba. Mięso, które z niej wychodzi, od razu rozpływa się w ustach. Jest to zasługa odpowiednich składników, które wspólnie tworzą danie, o którym trudno zapomnieć.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zapiekanki są jednym z najprostszych dań, które można wykonać na obiad. Łączy się w nich wszystko to, co najlepsze. Dodatkowo można pozbyć się składników, które znajdują się w lodówce. Naszą propozycją na sycące danie, pełne aromaty i smaku jest mięso wieprzowe pod kołderką. Można je wykonać na wiele sposób, jednak my polecamy ten sprawdzony przepis. Warstwa cebuli i startych ziemniaków nadaje całości pełnego smaku. Zawdzięcza się to nie tylko warzywom, a także mieszance przypraw.

Przepis na mięso pod kołderką

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 3 duże pomidory,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 300 g żółtego sera w kostce,
  • łyżeczka suszonego majeranek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki curry,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku zajmij się mięsem. Podziel je na mniejsze kawałki i obsyp solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Przenieś je do miski i poczekaj, by wypuściły soki. Po tym czasie dokładnie je wyciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Ser żółty również zetrzyj na tarce. Pomidory przemyj i pokrój na średniej wielkości kawałki.
  4. Do ziemniaków dorzuć cebulę i obsyp warzywa curry, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec oblej je niewielką ilością oleju i dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę, w której chcesz przygotować danie wysmaruj cienką warstwą oleju. Potem warstwowo poukładaj na niej przygotowane składniki. Na dnie wyłóż mięso wieprzowe i obsyp je cebulą i ziemniakami. Na górze ułóż pokrojone pomidory.
  6. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij blachę z urządzenia. Całość obsyp posiekanym czosnkiem i startym serem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez następne 5 minut.
  8. Po upływie tego czasu możesz cieszyć się smacznym obiadem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: