-
Haps
-
Jak przygotować
- Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu. Dzięki tej warstwie rodzina mówiła o nim przez cały tydzień
Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu. Dzięki tej warstwie rodzina mówiła o nim przez cały tydzień
Szukasz ciekawego, a do tego prostego przepisu na obiad, ale nic nie trafia w twoje gusta? Ta receptura od razu ci się spodoba. Mięso, które z niej wychodzi, od razu rozpływa się w ustach. Jest to zasługa odpowiednich składników, które wspólnie tworzą danie, o którym trudno zapomnieć.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Zapiekanki są jednym z najprostszych dań, które można wykonać na obiad. Łączy się w nich wszystko to, co najlepsze. Dodatkowo można pozbyć się składników, które znajdują się w lodówce. Naszą propozycją na sycące danie, pełne aromaty i smaku jest mięso wieprzowe pod kołderką. Można je wykonać na wiele sposób, jednak my polecamy ten sprawdzony przepis. Warstwa cebuli i startych ziemniaków nadaje całości pełnego smaku. Zawdzięcza się to nie tylko warzywom, a także mieszance przypraw.
Przepis na mięso pod kołderką
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego,
- 3 duże pomidory,
- 3 średnie cebule,
- 4 duże ziemniaki,
- 5 ząbków czosnku,
- 300 g żółtego sera w kostce,
- łyżeczka suszonego majeranek,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki curry,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na samym początku zajmij się mięsem. Podziel je na mniejsze kawałki i obsyp solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Przenieś je do miski i poczekaj, by wypuściły soki. Po tym czasie dokładnie je wyciśnij z nadmiaru wody.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Ser żółty również zetrzyj na tarce. Pomidory przemyj i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Do ziemniaków dorzuć cebulę i obsyp warzywa curry, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec oblej je niewielką ilością oleju i dokładnie wymieszaj.
- Blachę, w której chcesz przygotować danie wysmaruj cienką warstwą oleju. Potem warstwowo poukładaj na niej przygotowane składniki. Na dnie wyłóż mięso wieprzowe i obsyp je cebulą i ziemniakami. Na górze ułóż pokrojone pomidory.
- Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij blachę z urządzenia. Całość obsyp posiekanym czosnkiem i startym serem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez następne 5 minut.
- Po upływie tego czasu możesz cieszyć się smacznym obiadem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl