Takiej kiełbasy nie znajdziesz w żadnym sklepie. Nie potrzebujesz wędzarni, ale przyda się garnek

Każdy się zgodzi ze stwierdzeniem, że to, co wykonywane jest w domu smakuje najlepiej. Musimy to potwierdzić, a kiełbasa domowej roboty będzie tego przykładem. Takiego smaku nie znajdziesz w żadnym sklepie, dlatego lepiej zrobić jej więcej.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Nie od dziś wiadomo, że dania, przekąski, czy desery, które własnoręcznie przygotowujemy, są dużo smaczniejsze od gotowców. Przykładem, który potwierdzi to stwierdzenie jest domowa kiełbasa. Przepis, który proponujemy nie wymaga posiadania wędzarni, a jej przyrządzenie jest szybkie i proste. Aby wyszła aromatyczna, soczysta i pełna smaku, należy wybrać odpowiednie mięso i przyprawy. Po połączeniu cała magia dzieje się w garnku, a po krótkim czasie można podawać ją jako dodatek do śniadań i kolacji.

Przepis na domową kiełbasę

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 2 kg udka z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • łyżka ostrej papryki w proszku,
  • łyżka pieprzu,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka suszonego koperku,
  • pół łyżki gałki muszkatołowej,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • osłonki kiełbasiane.

Sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka oddziel od skóry i kości. Połowę wołowiny i kurczaka zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Drugą połowę pokrój w średnią kostkę. Połącz całość z sobą i wymieszaj.
  2. Do tak przygotowanego mięsa wrzuć podane przez nas przyprawy i dokładnie wyrób za pomocą dłoni. Całość powinna się z sobą połączyć.
  3. Cały czas mieszając dolewaj do mięsa bulion. Wyrób je na gładką masę.
  4. W maszynce do mięsa zmień części i nawiń na nie kiełbasiane osłonki. Nadziewaj je przygotowanym farszem tak, by w środku nie pozostawało powietrze. Co jakiś czas zawijaj osłonkę tworząc kiełbaski o długości około 10 cm.
  5. Tak przygotowane kiełbaski zawieś pionowo i pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie włóż je go zagotowanej wody i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
  6. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij mięso i pozostaw je do wystudzenia. Przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.