Pasztet z tym dodatkiem będzie po prostu wyśmienity. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, bezmięsny pasztet, podpowiadamy, jak go przyrządzić. Warto skorzystać z bobu, na który jest obecnie sezon. Aby pasztet z dodatkiem bobu miał wyjątkowy smak, nie można zapomnieć o kilku specjalnych przyprawach.

Bób to jedno z sezonowych warzyw strączkowych, jakie pojawiają się wraz z nadejściem lata. Zazwyczaj jada się go ugotowanego jako dodatek do obiadu. Jak się okazuje, można przyrządzić z niego również pyszny i pożywny pasztet. Jak go przygotować? To bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zapiec je w piekarniku. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Pasztet z dodatkiem bobu przyrządzisz w bardzo łatwy sposób

Do przyrządzenia pasztetu z bobem będą potrzebne warzywa, olej oraz sól i pieprz do smaku. Dodatkowo można użyć przypraw takich jak słodka papryka, suszona bazylia albo tymianek.

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • dwie średnie marchewki,
  • dwa ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • duża biała cebula,
  • olej do smażenia,
  • pieprz i sól do smaku.

Warzywny pasztet z bobem będzie idealny do kanapek 

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i ugotuj bób. Powinien stać się miękki. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni. Natkę pietruszki wypłucz i posiekaj. Ząbki czosnku obierz z  łupin i przeciśnij przez praskę.
  3. Zblenduj ugotowany bób z pietruszką i czosnkiem. Następnie wymieszaj go dokładnie z podsmażonymi warzywami. Dopraw mieszankę do smaku solą i pieprzem. Masa powinna mieć wyrazisty smak, dlatego lepiej nie żałować przypraw.
  4. Masę na pasztet przełóż do formy i piecz w 180 st. C przez około czterdzieści pięć minut.

Pasztet z bobu idealnie sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Można też podawać go na przystawkę. Oprócz podanych wyżej składników można połączyć go również z innymi przyprawami i warzywami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: