Bób to jedno z sezonowych warzyw strączkowych, jakie pojawiają się wraz z nadejściem lata. Zazwyczaj jada się go ugotowanego jako dodatek do obiadu. Jak się okazuje, można przyrządzić z niego również pyszny i pożywny pasztet. Jak go przygotować? To bardzo proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zapiec je w piekarniku.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Pasztet z dodatkiem bobu przyrządzisz w bardzo łatwy sposób
Do przyrządzenia pasztetu z bobem będą potrzebne warzywa, olej oraz sól i pieprz do smaku. Dodatkowo można użyć przypraw takich jak słodka papryka, suszona bazylia albo tymianek.
Składniki:
- pół kilograma bobu,
- dwie średnie marchewki,
- dwa ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- duża biała cebula,
- olej do smażenia,
- pieprz i sól do smaku.
Warzywny pasztet z bobem będzie idealny do kanapek
Przygotowanie:
- Obierz, umyj i ugotuj bób. Powinien stać się miękki. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Pokrojone warzywa podsmaż na patelni. Natkę pietruszki wypłucz i posiekaj. Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- Zblenduj ugotowany bób z pietruszką i czosnkiem. Następnie wymieszaj go dokładnie z podsmażonymi warzywami. Dopraw mieszankę do smaku solą i pieprzem. Masa powinna mieć wyrazisty smak, dlatego lepiej nie żałować przypraw.
- Masę na pasztet przełóż do formy i piecz w 180 st. C przez około czterdzieści pięć minut.
Pasztet z bobu idealnie sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Można też podawać go na przystawkę. Oprócz podanych wyżej składników można połączyć go również z innymi przyprawami i warzywami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl