Nie masz pomysłu na prosty obiad? Zapiekane naleśniki to doskonałe urozmaicenie zwyczajnego obiadu. Będą smakować obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowym plusem tego dania, jest możliwość podawania go na wiele sposobów. Z cukrem pudrem, sosem owocowym, lodami, czy domową konfiturą. Zawsze będzie to wyśmienita uczta. Przekonaj się sama!
Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Wbijamy do niej jajko i dolewamy mleko, olej i wodę. Wszystkie składniki mieszamy dodając w międzyczasie szczyptę soli. Podbije ona słodycz twarogowego farszu. Ciasto na naleśniki powinno być lejące i bez grudek. Gdy będzie gotowe odstawiamy je na około 30 minut. W tym czasie warto zająć się przygotowaniem twarogu.
Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy również śmietanę i całość mieszamy na gładką masę. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, możemy śmiało dodać cukru. Twaróg odstawiamy na blat i przechodzimy do smażenia naleśników. Każdego z osobna smarujemy twarogowym farszem, zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej na trzy części. Tak przygotowane naleśniki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem.
W międzyczasie przygotowujemy sos do polania przed pieczeniem. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z resztą potrzebnych składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę, zalewamy sosem ułożone w naczyniu naleśniki. Całość zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, oprószone cukrem pudrem i polane sosem owocowym, np. z jagód lub malin. To będzie prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Smacznego!