• Link został skopiowany

Te naleśniki to najlepszy deser. Mają słodkie nadzienie i są przygotowywane... w piekarniku

Zamiast tradycyjnych naleśników, na stół podaj te w wersji zapiekanej. Słodycz twarogowego farszu i chrupiący wierzch naleśników zapewnią najlepsze kulinarne doznania. Choć przepis wydaje się skomplikowany, wcale taki nie jest. Jeśli potrafisz robić zwykłe naleśniki, to danie nie sprawi ci żadnego kłopotu.
Zapiekane naleśniki możesz podać z owocowym sosem
shutterstock.com

Nie masz pomysłu na prosty obiad? Zapiekane naleśniki to doskonałe urozmaicenie zwyczajnego obiadu. Będą smakować obłędnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowym plusem tego dania, jest możliwość podawania go na wiele sposobów. Z cukrem pudrem, sosem owocowym, lodami, czy domową konfiturą. Zawsze będzie to wyśmienita uczta. Przekonaj się sama!

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie twarogowe:

  • 750 g zmielonego sera półtłustego,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego. 

Składniki na sos do zapieczenia:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 jajka,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder do dekoracji,
  • masło,
  • domowy sos owocowy.

Zapiekane naleśniki zrobisz z łatwością. Pamiętaj, by przed pieczeniem zalać je sosem

Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Wbijamy do niej jajko i dolewamy mleko, olej i wodę. Wszystkie składniki mieszamy dodając w międzyczasie szczyptę soli. Podbije ona słodycz twarogowego farszu. Ciasto na naleśniki powinno być lejące i bez grudek. Gdy będzie gotowe odstawiamy je na około 30 minut. W tym czasie warto zająć się przygotowaniem twarogu.

Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy również śmietanę i całość mieszamy na gładką masę. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, możemy śmiało dodać cukru. Twaróg odstawiamy na blat i przechodzimy do smażenia naleśników. Każdego z osobna smarujemy twarogowym farszem, zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej na trzy części. Tak przygotowane naleśniki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem. 

W międzyczasie przygotowujemy sos do polania przed pieczeniem. Do miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z resztą potrzebnych składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę, zalewamy sosem ułożone w naczyniu naleśniki. Całość zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, oprószone cukrem pudrem i polane sosem owocowym, np. z jagód lub malin. To będzie prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Smacznego!

Więcej o: