Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. To prawdziwy powód do dumy i sposób, dzięki któremu nie tylko zaoszczędzimy na kupowaniu sklepowych produktów, ale także gwarancja obłędnego smaku i nieskazitelnej jakości. Klasyki takie jak kiszone, dżemy czy sałatki doskonale znamy, jednak co gdyby zrobić... ogórki w słodkiej zalewie? Brzmi ciekawie? Poniżej zdradzamy przepis, który spróbowany raz, zakorzeni się w twoim domowym menu na dobre!
Lato to sezon na świeże warzywa i owoce. Poza tym, że wówczas zajadamy się nimi bez końca, lubimy je także przetwarzać na domowej roboty smakołyki. W słoikach zamykamy maliny, truskawki czy agrest i otrzymujemy pyszne dżemy i powidła. W wersji wytrawnej królują zaś grzybki, kolorowe sałatki, szparagi oraz oczywiście jedyne w swoim rodzaju kiszone! Jak się jednak okazuje ogórki marynowane w słodkiej zalewie to wyborny przysmak, który spróbowany raz, ekspresowo wkupi się między klasyk na półkach.
Marynowane ogórki wyraźnie słodkie w smaku cieszą się powodzeniem. Niestety nadal w wielu domach są nieznane, więc na próżno konkurować im z kiszonymi czy piklami w wersji pikantnej. Warto jednak dać mi szansę - gwarantujemy, że będzie warto! Przepis jest prosty, a jedyną zasadą, której należy strzec, jest oczywiście zalewa. Musi być przygotowana na bazie octu, czosnku, cukru i innych aromatycznych dodatków - takie połączenie z warzywami da niebanalny smak! Więcej sezonowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: