Ogórki w słodkiej zalewie to nie żart, a przepis na wyborne szaleństwo. Kluczowe są pachnące dodatki

Gdy ci smutno, gdy ci źle... sięgnij po ogórki w słodkiej zalewie! To nie żarty, czy pomyłka w produkcji domowych przetworów, a wyśmienita receptura, która odmieni twoje postrzeganie klasycznych smakołyków ze spiżarni. Wystarczy odpowiednia zalewa na bazie octu i wonnych dodatków!

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. To prawdziwy powód do dumy i sposób, dzięki któremu nie tylko zaoszczędzimy na kupowaniu sklepowych produktów, ale także gwarancja obłędnego smaku i nieskazitelnej jakości. Klasyki takie jak kiszone, dżemy czy sałatki doskonale znamy, jednak co gdyby zrobić... ogórki w słodkiej zalewie? Brzmi ciekawie? Poniżej zdradzamy przepis, który spróbowany raz, zakorzeni się w twoim domowym menu na dobre! 

Ogórki w słodkiej zalewie to nie żarty, a obłędny przepis do domowej spiżarni 

Lato to sezon na świeże warzywa i owoce. Poza tym, że wówczas zajadamy się nimi bez końca, lubimy je także przetwarzać na domowej roboty smakołyki. W słoikach zamykamy maliny, truskawki czy agrest i otrzymujemy pyszne dżemy i powidła. W wersji wytrawnej królują zaś grzybki, kolorowe sałatki, szparagi oraz oczywiście jedyne w swoim rodzaju kiszone! Jak się jednak okazuje ogórki marynowane w słodkiej zalewie to wyborny przysmak, który spróbowany raz, ekspresowo wkupi się między klasyk na półkach. 

Marynowane ogórki wyraźnie słodkie w smaku cieszą się powodzeniem. Niestety nadal w wielu domach są nieznane, więc na próżno konkurować im z kiszonymi czy piklami w wersji pikantnej. Warto jednak dać mi szansę - gwarantujemy, że będzie warto! Przepis jest prosty, a jedyną zasadą, której należy strzec, jest oczywiście zalewa. Musi być przygotowana na bazie octu, czosnku, cukru i innych aromatycznych dodatków - takie połączenie z warzywami da niebanalny smak! Więcej sezonowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na ogórki w słodkiej zalewie 

Składniki: 

  • 2,5 kilograma ogórków gruntowych,
  • 5 szklanek wody,
  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • liście laurowe,
  • gorczyca,
  • główka czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie umyj.
  2. Do każdego słoika włóż, koper, po dwa ząbki czosnku, cztery ziela angielskie, dwa listki laurowe, pięć ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy.
  3. Następnie w szklanych naczyniach ciasno układaj ogórki.
  4. Teraz pora na zalewę - w garnku połącz wodę, ocet, cukier i sól. Zagotuj, a następnie przelej do słoików.
  5. Tak przygotowane ogórki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez pięć minut od momentu zagotowania.
Więcej o: