Klopsiki lepsze niż babcine pulpety. Z tym dodatkami wyjdą rewelacyjnie

Nie ma nic smaczniejszego i jednocześnie prostszego na obiad niż kultowe klopsiki. Mięsne kulki zatopione w aromatycznym sosie to idealna propozycja, która spełni oczekiwania niemal każdego podniebienia. Jeśli chcesz, by wyszły jedwabiście miękkie i delikatne w smaku zadbaj o tej szczegóły.

Jak doskonale wiadomo, obiad domowy to obiad doskonały o każdej porze czy godzinie. Wśród klasyków nie brakuje zup, dań mącznych, kolorowych warzyw i mięsnych smakołyków. Idealną propozycją, którą będzie gotowa w zaledwie chwilę, są oczywiście klopsiki, które w nadmiarze można także zamrozić, co znacznie przyśpieszy kolejny posiłek. 

Klopsiki to prostota i jednocześnie perfekcja na talerzu 

Niejednokrotnie jest tak, że domowe menu staje się rutynowe, a pomysłów na kolejne posiłki najzwyczajniej brakuje. Wówczas warto odkopać babciny przepiśnik, w którym o inspiracje nietrudno. Wśród klasyków figurują także klopsiki z mięsa mielonego - są nie tylko urocze i pięknie prezentują się na talerzu, ale przede wszystkim pożywne, smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobrej jakości mięso, jednak ważnym szczegółem jest sos, w którym delikatne, mięsne kuleczki muszą się chwilę poddusić. 

Do przygotowania klopsików warto wykorzystać dobrej jakości mięso. Może być to kurczak lub indyk, jednak tłustsze partie takie jak łopatka wieprzowa czy miks wołowiny z wieprzowiną gwarantuje smaczny i soczysty efekt. Na tym nie koniec! Wnętrze naszych kulek mocy można dodatkowo podrasować marchewką, świeżymi ziołami czy np. cukinią. Wówczas będzie nie tylko o wiele smaczniej, ale także zdrowiej! Z kolei perfekcyjnym finiszem będzie duszenie w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół. Pomidory można zastąpić np. kurkami, na które właśnie mamy sezon, a grzyby doskonale dopełni kremowa śmietanka! 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis na domowe klopsiki w sosie pomidorowym 

Składniki: 

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 
  • cebula, 
  • marchewka
  • jajko, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • pół pęczka natki, 
  • sól,
  • pierz,
  • szczypta cayenne, 
  • czosnek suszony,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo na sos: 

  • szklanka passaty pomidorowej lub świeże pomidory,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • ząbek czosnku, 
  • oregano,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Mielone mięso przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno poszatkowaną natkę, czosnek i cayenne.
  2. Marchew zetrzyj na dużych oczkach i drobno pokrój cebulę. Warzywa dodaj do doprawionego mięsa, całość dokładnie wymieszaj dłonią- warto poświęcić temu chwilę.
  3. W dłoniach formuj niewielkie klopsiki. Gotowe mięso układaj na desce lub talerzu. 
  4. Teraz pora na sos. Do rondelka wlej passatę, bulion i dodaj czosnek, zioła i przyprawy. Duś na niewielkim ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. 
  5. W tym czasie podsmaż klopsiki na patelni - ważne, by mięso ładnie się podpiekło z każdej strony - wnętrzem może być lekko niedopieczone, bo później dojdzie podczas duszenia. 
  6. Klopsy delikatnie przełóż do sosu, duś całość przez około 20 minut. Jeśli jest taka potrzeba, całość doprawiamy i gotowe! Po tym czasie klopsiki są gotowe - serwujemy je z makaronem, kaszą lub ryżem. Dekorujemy zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.