Oszukane kotlety mielone - pomysł na smaczny, szybki i bezmięsny obiad. Zakochasz się w tym smaku!

Kotlety mielone to danie uwielbiane przez wielu Polaków. Nie da się jednak ukryć, że jest dość tłuste, a na dodatek panierowane w pszennej bułce tartej. Latem polecamy więc skusić się na o wiele zdrowszą alternatywę - placuszki z serka wiejskiego, które są lekkie jak chmurka, smaczne i niezwykle pożywne. Sprawdźcie, jak je wykonać!

Placuszki z serka wiejskiego możesz przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. Na upartego dałoby się również na śniadanie! Wykonanie zajmuje około 20 minut, co oznacza, że idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób zabieganych. Co więcej, danie to jest niskokaloryczne i bogate w błonnik pokarmowy. Z pewnością przypadnie więc do gustu tym, którzy chcą jeść zdrowo, smacznie i planują zrzucić przy tym kilka kilogramów.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Oszukane kotlety mielone, czyli placuszki z serka wiejskiego. Absolutny hit na sycący obiad

Główny składnik naszych oszukanych kotletów to serek wiejski. Składnik dość nietypowy, bo zwyczajowo używany do smarowania kanapek. W tym przypadku jednak stanowi fundament pysznego posiłku. W składzie serka znajdziemy wiele witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną m.in. na kości, zęby i poziom cukru we krwi. Drugim, równie istotnym, składnikiem będą otręby owsiane, których główną zaletą jest wsparcie pracy układu pokarmowego. 

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 200 g otrębów owsianych,
  • 2 duże jajka,
  • mała zielona cebulka,
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Kotletów mielonych nie oszukasz... a może? Sposób przygotowania

W dużej misce umieść serek wiejski i otręby. Dodaj posiekaną cebulkę oraz kukurydzę z puszki. Całość dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Rozbij jajka i również umieść je w misce, po czym ponownie wszystko wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około godzinę.

W następnym kroku rozgrzej oliwę na patelni. Używając łyżki, nabieraj masę z miski i przekładaj ją na patelnię. Formuj z nich okrągłe placuszki i smaż obustronnie do zarumienienia. Kiedy wszystkie placuszki będą już usmażone, umieść je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu i voila! Pyszny, zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dla urozmaicenia smaku możesz go podawać z jogurtem naturalnym. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.