Placuszki z serka wiejskiego możesz przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. Na upartego dałoby się również na śniadanie! Wykonanie zajmuje około 20 minut, co oznacza, że idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób zabieganych. Co więcej, danie to jest niskokaloryczne i bogate w błonnik pokarmowy. Z pewnością przypadnie więc do gustu tym, którzy chcą jeść zdrowo, smacznie i planują zrzucić przy tym kilka kilogramów.
Główny składnik naszych oszukanych kotletów to serek wiejski. Składnik dość nietypowy, bo zwyczajowo używany do smarowania kanapek. W tym przypadku jednak stanowi fundament pysznego posiłku. W składzie serka znajdziemy wiele witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną m.in. na kości, zęby i poziom cukru we krwi. Drugim, równie istotnym, składnikiem będą otręby owsiane, których główną zaletą jest wsparcie pracy układu pokarmowego.
Składniki:
W dużej misce umieść serek wiejski i otręby. Dodaj posiekaną cebulkę oraz kukurydzę z puszki. Całość dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj. Rozbij jajka i również umieść je w misce, po czym ponownie wszystko wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na około godzinę.
W następnym kroku rozgrzej oliwę na patelni. Używając łyżki, nabieraj masę z miski i przekładaj ją na patelnię. Formuj z nich okrągłe placuszki i smaż obustronnie do zarumienienia. Kiedy wszystkie placuszki będą już usmażone, umieść je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu i voila! Pyszny, zdrowy i pożywny posiłek gotowy. Dla urozmaicenia smaku możesz go podawać z jogurtem naturalnym. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl