Na jakim mięsie wyjdzie najlepsza pomidorowa? Kurczak jest okej, ale to nie wszystko

Jaka jest ulubiona zupa każdego Polaka? Cóż, pewnie głosów jest wiele, ale kto nie kocha pomidorowej? To chyba jedna z najłatwiejszych zup i bez względu na to, czy robisz ją ze świeżych pomidorów, czy z domowego przecieru, zawsze jest smaczna. Dziś jednak podpowiemy, co zrobić, by była bardzo, bardzo smaczna, a chodzi o wywar. Wybierz odpowiednie mięso, a ekstaza smakowa gwarantowana.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli gotujesz pomidorową na rosole, problem jakby rozwiązuje się sam. Jeśli jednak chcesz przygotować tę pyszną zupę od podstaw, musisz wiedzieć, na jakie mięso postawić, żeby była pyszna. Oczywiście ważne są także pomidory, ale umówmy się - w każdej zupie to wywar jest nośnikiem smaku. 

Na jakim mięsie najlepiej ugotować pomidorową?

Oczywiście opcji jest wiele i pewnie każdy z nas ma na to swój własny, sprawdzony sposób. To właśnie odpowiednie mięso gwarantuje pyszny smak i umówmy się - sam kurczak to trochę za mało. Oczywiście nie każemy wam dodawać do codziennej pomidorówki antrykotu z wołowiny wagyu, ale zwykłe, lekko przerośnięte żeberka załatwią sprawę. Jeśli do tego dołożycie odrobinę kości wędzonych i moc pomidorów, wyjdzie wam zupa jak marzenie. 

Najlepsza zupa pomidorowa - przepis

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • ok. 800 g żeberek wieprzowych
  • ok. 300 g kości wędzonych
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina cukru
  • natka pietruszki
  • do podania ulubiony makaron

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść i poporcjuj. Następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą i mocz przez 10 minut. Następnie wylej wodę z moczenia i zalej mięso nową, czystą, ale także zimną wodą. 
  2. Całość zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 
  3. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie, dopraw do smaku przyprawami i dodaj zahartowaną śmietanę, jeśli lubisz. 
  4. Tak przygotowaną zupę podawaj z ulubionym makaronem i natką pietruszki.

Wskazówka: Jeśli używasz świeżych pomidorów, lub pomidorów z puszki, wcześniej warto podsmażyć je na maśle. Ten smak będzie niesamowity.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.