Dżem malinowy - idealny do kanapek, ciast i deserów. Jak zrobić dżem o gładkiej konsystencji?

Dżem malinowy to dla wielu z nas przysmak dzieciństwa. Wybornymi malinami możemy cieszyć się aż do jesieni. Zatem jest to doskonały owoc dla spóźnialskich. Zajrzyj koniecznie do artykułu i poznaj proste przepisy na dżem malinowy.

Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem - łatwiejsza wersja dla początkujących

Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem to doskonały wariant dla ludzi, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a zwłaszcza podczas procesu przygotowywania przetworów. Na szczęście przepisy na dżem malinowy są bardzo różne, niektóre nieco prostsze inne wymagającej większego doświadczenia. Poniżej przepis na dżem malinowy dla początkujących. Oto przepis z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem:

Dżem malinowy - przepis z dodatkiem żelfixu, dżemixu lub konfiturexu:

Składniki:

  • 2 kg świeżych malin
  • 2 opakowania wybranego składnika żelującego
  • około 600 g cukru

Wykonanie:

  1. Słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
  2. Dalej umyj maliny.
  3. Umieść je w dużym garnku.
  4. Dosyp składnik żelujący.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj na małym ogniu. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu mieszać.
  7. Kiedy owoce się już zagotują, wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Poczekaj, aż masa się zagotuje. Pamiętaj o tym, aby mieszać.
  9. Gotuj maksymalnie 1 minutę. Następnie odstaw i przelej do ówcześnie przygotowanych słoiczków.
  10. Zakręć dokładnie i zapasteryzuj.

Dżem malinowy o gładkiej konsystencji - małe co nieco dla najmłodszych

Dżem malinowy o gładkiej konsystencji to propozycja zwłaszcza dla małych szkrabów, ale nie tylko. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Aby zagęścić dżem, użyjemy pektyny.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • odrobina soli
  • 1 opakowanie pektyny

Wykonanie:

  1. Maliny umyj. Dalej rozgnieć je widelcem. Powinny puścić soki.
  2. Przystąp do gotowania na małym ogniu.
  3. Dalej przetrzyj masę przez sito. Do masy dodaj pektynę. Dodaj odrobinę soli.
  4. Całość zagotuj.
  5. Tak przygotowany dżem umieść w przygotowanych słoikach.
  6. Zapasteryzuj i odstaw do domowej piwniczki.

*Uwaga: Dżem może być początkowo rzadki. Nie martw się - zgęstnieje na drugi dzień.

Dżem malinowy - Thermomix ułatwi przygotowanie

Masz ochotę na szybki dżem malinowy? Thermomix to urządzenie, które w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Dzięki niemu lub podobnym urządzeniom przygotowanie dżemu będzie łatwiejsze. Zajrzyjcie do ostatniego przepisu na dżem:

Składniki:

  • 1/2 kg cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 kg malin
  • około 50 g pektyny jabłkowej

Wykonanie:

  1. Umieść w misie Thermimixa maliny.
  2. Przejdź do rozdrobnienia ich. Wykonuj to przez około 5 sekund na obrotach o wartości 5.
  3. Następnie gotuj przez około 14 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 2.
  4. Dodaj sok cytrynowy oraz pektynę.
  5. Całość dokładnie miksuj przez 5 sekund na obrotach 3. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach 2.
  6. Sprawdź konsystencję dżemu.
  7. Tak przygotowany dżem umieść w przygotowanych słoikach. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem. Tak pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też: Ciasto na weekend - trzy proste i tanie ciasta, które zachwycą smakiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.