Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem - łatwiejsza wersja dla początkujących
Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem to doskonały wariant dla ludzi, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni, a zwłaszcza podczas procesu przygotowywania przetworów. Na szczęście przepisy na dżem malinowy są bardzo różne, niektóre nieco prostsze inne wymagającej większego doświadczenia. Poniżej przepis na dżem malinowy dla początkujących. Oto przepis z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem:
Dżem malinowy - przepis z dodatkiem żelfixu, dżemixu lub konfiturexu:
Składniki:
- 2 kg świeżych malin
- 2 opakowania wybranego składnika żelującego
- około 600 g cukru
Wykonanie:
- Słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.
- Dalej umyj maliny.
- Umieść je w dużym garnku.
- Dosyp składnik żelujący.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu. Pamiętaj o tym, aby od czasu do czasu mieszać.
- Kiedy owoce się już zagotują, wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Poczekaj, aż masa się zagotuje. Pamiętaj o tym, aby mieszać.
- Gotuj maksymalnie 1 minutę. Następnie odstaw i przelej do ówcześnie przygotowanych słoiczków.
- Zakręć dokładnie i zapasteryzuj.
Dżem malinowy o gładkiej konsystencji - małe co nieco dla najmłodszych
Dżem malinowy o gładkiej konsystencji to propozycja zwłaszcza dla małych szkrabów, ale nie tylko. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Aby zagęścić dżem, użyjemy pektyny.
Składniki:
- 1 kg malin
- odrobina soli
- 1 opakowanie pektyny
Wykonanie:
- Maliny umyj. Dalej rozgnieć je widelcem. Powinny puścić soki.
- Przystąp do gotowania na małym ogniu.
- Dalej przetrzyj masę przez sito. Do masy dodaj pektynę. Dodaj odrobinę soli.
- Całość zagotuj.
- Tak przygotowany dżem umieść w przygotowanych słoikach.
- Zapasteryzuj i odstaw do domowej piwniczki.
*Uwaga: Dżem może być początkowo rzadki. Nie martw się - zgęstnieje na drugi dzień.
Dżem malinowy - Thermomix ułatwi przygotowanie
Masz ochotę na szybki dżem malinowy? Thermomix to urządzenie, które w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Dzięki niemu lub podobnym urządzeniom przygotowanie dżemu będzie łatwiejsze. Zajrzyjcie do ostatniego przepisu na dżem:
Składniki:
- 1/2 kg cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 kg malin
- około 50 g pektyny jabłkowej
Wykonanie:
- Umieść w misie Thermimixa maliny.
- Przejdź do rozdrobnienia ich. Wykonuj to przez około 5 sekund na obrotach o wartości 5.
- Następnie gotuj przez około 14 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 2.
- Dodaj sok cytrynowy oraz pektynę.
- Całość dokładnie miksuj przez 5 sekund na obrotach 3. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach 2.
- Sprawdź konsystencję dżemu.
- Tak przygotowany dżem umieść w przygotowanych słoikach. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem. Tak pozostaw do wystudzenia.
Zobacz też: Ciasto na weekend - trzy proste i tanie ciasta, które zachwycą smakiem