Szukasz przepisu na przepyszny dodatek do dań z grilla? Do niedzielnego obiadu? Ta sałatka jest nieziemska i można ją przyrządzić z zaledwie pięciu składników. Przepis łączy wyśmienite smaki lata - pomidory, paprykę i kukurydzę. Co jeszcze powinno się znaleźć w mieszance, aby była wyjątkowa i zniknęła z talerzy w okamgnieniu?
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Jak zrobić sałatkę z pięciu składników? Jej przygotowanie jest banalnie proste
Gotową sałatkę można połączyć z sosem przyrządzonym z jogurtu naturalnego, soli i pieprzu. Można też wymieszać składniki np. z łyżką oleju lnianego.
Składniki:
- kawałek żółtego sera (około 150 g),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- papryka czerwona,
- szklanka kukurydzy konserwowej,
- sałata lodowa.
Dodatkowo:
- olej lniany lub jogurt naturalny,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku lub natka pietruszki do podania.
Sałatkę najlepiej jest podawać bezpośrednio po jej przyrządzeniu
Przygotowanie:
- Żółty ser pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj ją z serem i pomidorkami koktajlowymi.
- Czerwoną paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do sera, pomidorów i kukurydzy. Wymieszaj dokładnie całość.
- Oczyść liście sałaty lodowej, porwij je na kawałki i dodaj do sałatki.
- Sałatkę zalej jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Gotową sałatkę można doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z dowolnym sosem. Jako dodatek sprawdzi się też świeża natka pietruszki albo pęczek koperku. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, jeżeli nie zostanie zjedzona od razu, powinna być przechowywana w lodówce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl