Ekspresowa sałatka z pięciu składników. Jej przepyszny smak sprawi, że zniknie w mgnieniu oka

Sałatka z pięciu składników to pomysł na wyśmienity dodatek do obiadu, który można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Jej wspaniały smak będzie pasował idealnie z różnymi potrawami mięsnymi. Które produkty będą niezbędne do jej przygotowania?

Szukasz przepisu na przepyszny dodatek do dań z grilla? Do niedzielnego obiadu? Ta sałatka jest nieziemska i można ją przyrządzić z zaledwie pięciu składników. Przepis łączy wyśmienite smaki lata - pomidory, paprykę i kukurydzę. Co jeszcze powinno się znaleźć w mieszance, aby była  wyjątkowa i zniknęła z talerzy w okamgnieniu? 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Jak zrobić sałatkę z pięciu składników? Jej przygotowanie jest banalnie proste

Gotową sałatkę można połączyć z sosem przyrządzonym z jogurtu naturalnego, soli i pieprzu. Można też wymieszać składniki np. z łyżką oleju lnianego. 

Składniki:

  • kawałek żółtego sera (około 150 g),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • papryka czerwona,
  • szklanka kukurydzy konserwowej,
  • sałata lodowa.

Dodatkowo:

  • olej lniany lub jogurt naturalny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku lub natka pietruszki do podania.

Sałatkę najlepiej jest podawać bezpośrednio po jej przyrządzeniu

Przygotowanie:

  1. Żółty ser pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy i wymieszaj ją z serem i pomidorkami koktajlowymi.
  3. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do sera, pomidorów i kukurydzy. Wymieszaj dokładnie całość.
  4. Oczyść liście sałaty lodowej, porwij je na kawałki i dodaj do sałatki.
  5. Sałatkę zalej jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Gotową sałatkę można doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z dowolnym sosem. Jako dodatek sprawdzi się też świeża natka pietruszki albo pęczek koperku. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, jeżeli nie zostanie zjedzona od razu, powinna być przechowywana w lodówce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: