Przepisu na to ciasto będą wam zazdrościli najlepsi cukiernicy. Jeden dodatek będzie kluczowy

Przedstawiamy przepis na niecodzienny sernik, którego smak sprawi, że każdy poprosi o dokładkę. Sekret jego wyjątkowego charakteru tkwi w jednym składniku, który należy dodać do masy serowej. Chodzi o... suszone morele. Oto jak przygotować to przepyszne ciasto.

Ilu cukierników, tyle przepisów na najlepszy sernik. Tym razem podpowiadamy, jak przyrządzić deser na bazie sera o wyśmienitym smaku. Jego aksamitna, kremowa konsystencja i owocowy aromat sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Jak przygotować to przepyszne ciasto?  

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na sernik z suszonymi morelami. Delikatny deser o wspaniałym smaku

Składniki:

  • jajko,
  • jedna trzecia szklanki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • trzy czwarte kostki masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa.

Masa serowa:

  • 150 g suszonych moreli,
  • dwa jajka,
  • 500 g mascarpone,
  • dwie łyżki skrobi kukurydzianej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • garść płatków migdałowych.

Tak upieczesz ciasto o niezapomnianym smaku. Gotowe można posypać cukrem pudrem

Przygotowanie:

  1. Suszone morele przełóż na deskę, przekrój na połówki, a następnie zblenduj blenderem.
  2. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą. Dodaj do nich zblendowane morele i podgrzej całość w garnku ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć. 
  3. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, zimnym masłem pokrojonym w kostkę, kandyzowaną skórką pomarańczową. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miało gładką, jednolitą konsystencję i wstaw do lodówki na około pół godziny. Następnie wyłóż nim formę, w której będzie pieczony sernik. 
  4. W międzyczasie przygotuj masę serową. Przestudzoną masę morelową zmiksuj z cukrem pudrem, jajkami i mascarpone. Przygotowany spód ciasta wyłóż masą serową, wierzch udekoruj suszonymi morelami i płatkami migdałowymi. Sernik piecz przez około godzinę w 180 st. C. Smacznego!

Gotowe, przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Sprawdzi się też lukier i polewa z białej czekolady. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.