Nie panieruj tylko oblej sokiem i zapiecz. O tego kurczaka każdy będzie walczył. Jest lepszy od kotletów

Mięso to nieodłączny element kuchni polskiej. Jego dodatek znajduje się w prawie każdym przepisie. Wiele osób uwielbia jego smak i soczystość, którą trudno podrobić. Aby mogło wyjść właśnie takie, należy je odpowiednio przygotować. Ta receptura pokazuje, że to nic trudnego.
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Mięso z kurczaka jest bardzo często pierwszym wyborem osób, które przygotowują obiad. Jest ono delikatne, soczyste i łatwe do przyrządzenia. W zależności od przyprawienia i wyboru części może smakować nieco inaczej. Dziś chcemy pokazać, jak można z nim poeksperymentować. Ten przepis łączy w sobie kurczaka, sok z cytryny, ser feta i liczne przyprawy. Całość połączona z sobą tworzy miękki i pełen smaku obiad. Do takiego mięsa można dodać świeże warzywa, sałatki, a także podpieczone ziemniaki.

Przepis na filety drobiowe po grecku

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka,
  • kostka sera feta,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, jednak pamiętaj, by nie były za małe. W razie potrzeby oczyść je z błonek i nieczystości. Następnie rozbij je w najgrubszym miejscu, by miały taką samą grubość.
  2. Do miseczki przesyp oregano, obie papryki, czosnek, sól i pieprz. Wlej do nich również 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i porządnie wysmaruj z każdej strony kawałki mięsa.
  3. Patelnię ustaw na średnim ogniu. Ułóż na niej kawałki kurczaka i obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy i ułóż w nim mięso.
  4. Ser feta rozkrusz na całej powierzchni kurczaka. Z cytryny wyciśnij sok i polej nim zawartość naczynia.
  5. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po wypieczeniu górę posyp posiekaną natką pietruszki.
  6. Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.