-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie panieruj tylko oblej sokiem i zapiecz. O tego kurczaka każdy będzie walczył. Jest lepszy od kotletów
Nie panieruj tylko oblej sokiem i zapiecz. O tego kurczaka każdy będzie walczył. Jest lepszy od kotletów
Mięso to nieodłączny element kuchni polskiej. Jego dodatek znajduje się w prawie każdym przepisie. Wiele osób uwielbia jego smak i soczystość, którą trudno podrobić. Aby mogło wyjść właśnie takie, należy je odpowiednio przygotować. Ta receptura pokazuje, że to nic trudnego.
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym
Mięso z kurczaka jest bardzo często pierwszym wyborem osób, które przygotowują obiad. Jest ono delikatne, soczyste i łatwe do przyrządzenia. W zależności od przyprawienia i wyboru części może smakować nieco inaczej. Dziś chcemy pokazać, jak można z nim poeksperymentować. Ten przepis łączy w sobie kurczaka, sok z cytryny, ser feta i liczne przyprawy. Całość połączona z sobą tworzy miękki i pełen smaku obiad. Do takiego mięsa można dodać świeże warzywa, sałatki, a także podpieczone ziemniaki.
Przepis na filety drobiowe po grecku
Składniki
- 600 g filetu z kurczaka,
- kostka sera feta,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół cytryny,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Filety z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, jednak pamiętaj, by nie były za małe. W razie potrzeby oczyść je z błonek i nieczystości. Następnie rozbij je w najgrubszym miejscu, by miały taką samą grubość.
- Do miseczki przesyp oregano, obie papryki, czosnek, sól i pieprz. Wlej do nich również 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj i porządnie wysmaruj z każdej strony kawałki mięsa.
- Patelnię ustaw na średnim ogniu. Ułóż na niej kawałki kurczaka i obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy i ułóż w nim mięso.
- Ser feta rozkrusz na całej powierzchni kurczaka. Z cytryny wyciśnij sok i polej nim zawartość naczynia.
- Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Po wypieczeniu górę posyp posiekaną natką pietruszki.
- Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl