To ciasto uda się każdemu. Delikatne, kruche, po prostu sama słodycz. Wszyscy będą prosili o przepis

Szarlotka to jedno z klasycznych ciast, którego przygotowanie nie jest bardzo trudne i może sobie z nim poradzić nawet początkujący amator domowych wypieków. Oto przepis, który pozwoli przygotować niesamowicie smaczny deser.

Przepis na sypaną szarlotkę jest dziecinnie prosty. Wystarczy połączyć suche składniki, umyć i obrać jabłka i wyłożyć warstwy składników w formie do pieczenia. Ciasto będzie się piekło przez około jedną godzinę. Gotową szarlotkę można podawać na ciepło. Będzie smakowała idealnie jako przekąska i dodatek od kawy albo na słodkie zakończenie obiadu. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na sypaną szarlotkę. Te produkty będą niezbędne do jej przygotowania

Do przyrządzenia szarlotki będą potrzebne jabłka Szara Reneta. Można też użyć innego rodzaju np. antonówki albo lobo.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka kaszy manny,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • trzy czwarte kostki zimnego masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • cztery jabłka Szara Reneta,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • opcjonalnie: cukier puder albo starta gorzka czekolada do posypania ciasta.

Szarotkę można podawać na ciepło z lodami i kubkiem kakao

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ją z kaszą manną i cukrem.
  2. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dopraw cynamonem.
  3. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wysyp na dnie połowę suchych składników. Następnie wyłóż starte jabłka i ponownie wysyp drugą część suchych składników.
  4. Na wierzchu ciasta rozłóż pokrojone kawałki zimnego masła.
  5. Piecz szarlotkę przez około jedną godzinę w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasta można ubić śmietankę kremówkę i rozłożyć ją na cieście.

Gotową szarlotkę można serwować z dodatkiem lodów, kubka kawy lub gorącego kakao. Śmietankę kremówkę można pominąć, a wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem albo posypać startą gorzką czekoladą. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.