Wiele osób myli szarlotkę z jabłecznikiem, używając tych nazw wymiennie. Ciasta te jednak różnią się znacznie, nie tylko pod względem wykonania, ale i ostatecznej konsystencji i smaku. Rozwiejmy więc wszelkie wątpliwości: jabłecznik to ciasto ze startymi jabłkami, szarlotka z kolei jest ciastem z drobno pokrojonymi kawałkami jabłek na kruchym spodzie i z kruszonką u góry.
Przepis na szarlotkę z lodami nie jest zbyt skomplikowany, nie oznacza to jednak, że deser wykonamy w pięć minut. Najwięcej zaangażowania z naszej strony będzie wymagało kruche ciasto. Jeśli jednak będziecie cierpliwie podążać za poniższymi wskazówkami, zostaniecie nagrodzeni absolutnie wyśmienitą słodyczą otuloną kruszonką i delikatnym, rozpływającym się w ustach nadzieniem. Zatem do dzieła!
Składniki:
Zacznij od przygotowania ciasta. Uszykuj dużą miskę. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło pokrój w drobną kostkę i wrzuć je do pojemnika. Dodaj około 70 g cukru oraz cukier waniliowy. Wrzuć również jajko, po czym ugnieć wszystko na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek, schowaj je na kilka minut do zamrażarki.
W międzyczasie umyj i obierz jabłka (najlepiej ligol). Wykrój pestki, a następnie posiekaj owoce w drobną kostkę. Wrzuć je na patelnię, dodaj resztę cukru, cynamon oraz sok z cytryny i duś wszystko pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. W kolejnym kroku wsyp budyń, wymieszaj i gotuj przez następne kilka minut, aż cała masa nabierze gęstości.
Kiedy nadzienie na patelni będzie stygło, wyjmij z zamrażarki schłodzone ciasto i przekrój je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, a następnie umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (najlepiej o wymiarach 18 cm x 27 cm). Na spodzie wyłóż przestudzoną masę z patelni. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na kruszonkę.
Tak przygotowaną szarlotkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez około 60 minut. W tym czasie twój dom wypełnią smakowite aromaty. Deser podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub innymi, które lubisz. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl