W sezonie letnim nietrudno o soczyste warzywa, pełne witamin i smaku. Warto zatem skusić się na obłędną klasykę wśród sałatek i surówek. Mowa tu o pomidorowo-ogórkowej uczcie, która chyba nigdy się nie znudzi. Warzywny duet to jedno, jednak kluczem są też dodatki!
Wakacje rządzą się własnymi prawami, właśnie dlatego wówczas domowa kuchnia i menu diametralnie zmieniają się w o wiele lżejsze, delikatniejsze i po części smaczniejsze. Nie ma bowiem nic lepszego od świeżych owoców i warzyw - szczególnie przygotowanych według jednego z kultowych przepisów. Właśnie takim jest banalna surówka na bazie ogórków i pomidorów!
Ogórki w duecie z pomidorami to klasyka gatunku i jeden z prostszych dodatków do obiadu. Wybornie smakuje ze schabowym, drobiem, kotletami jajecznymi, ziemniaczanymi czy masą innych polskich rarytasów. Warzywa to jednak nie wszystko. Pamiętajmy zatem o dodaniu gęstej, kwaśnej śmietany, aromatycznego czosnku i pełnych smaku szalotek. Takie zestawienie podbije kubki smakowe każdego!
Tak przygotowaną sałatkę polecamy także do dań z grilla - zarówno mięsnych klasyków, jak i wegetariańskich smakołyków. Warto też dodać, że listę składników można dowolnie modyfikować. Klasyka co prawda smakuje najlepiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by np. śmietanę zastąpić lżejszym jogurtem greckim czy naturalnym. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: