Niezawodna surówka, która pasuje do każdego obiadu. Jest lekka, kolorowa i obłędnie smaczna

Proste, zdrowe i pełne smaków dodatki obiadowe nie mają sobie równych. To właśnie dlatego przykładowa mizeria czy kapustka zasmażana obnoszą taki sukces! Kluczem do sukcesu są bowiem niewymyślne i łatwo dostępne składniki - propozycja bazująca na dorodnych pomidorach, ogórkach i nabiale pasuje do każdego obiadu, a smak? No cóż. warto spróbować przy najbliższej okazji!

W sezonie letnim nietrudno o soczyste warzywa, pełne witamin i smaku. Warto zatem skusić się na obłędną klasykę wśród sałatek i surówek. Mowa tu o pomidorowo-ogórkowej uczcie, która chyba nigdy się nie znudzi. Warzywny duet to jedno, jednak kluczem są też dodatki! 

Najprostsza sałatka do obiadu i dań z grilla  

Wakacje rządzą się własnymi prawami, właśnie dlatego wówczas domowa kuchnia i menu diametralnie zmieniają się w o wiele lżejsze, delikatniejsze i po części smaczniejsze. Nie ma bowiem nic lepszego od świeżych owoców i warzyw - szczególnie przygotowanych według jednego z kultowych przepisów. Właśnie takim jest banalna surówka na bazie ogórków i pomidorów! 

Ogórki w duecie z pomidorami to klasyka gatunku i jeden z prostszych dodatków do obiadu. Wybornie smakuje ze schabowym, drobiem, kotletami jajecznymi, ziemniaczanymi czy masą innych polskich rarytasów. Warzywa to jednak nie wszystko. Pamiętajmy zatem o dodaniu gęstej, kwaśnej śmietany, aromatycznego czosnku i pełnych smaku szalotek. Takie zestawienie podbije kubki smakowe każdego! 

Tak przygotowaną sałatkę polecamy także do dań z grilla - zarówno mięsnych klasyków, jak i wegetariańskich smakołyków. Warto też dodać, że listę składników można dowolnie modyfikować. Klasyka co prawda smakuje najlepiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by np. śmietanę zastąpić lżejszym jogurtem greckim czy naturalnym. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na klasyczną sałatkę do obiadu - jest kolorowo, zdrowo i smacznie

Składniki: 

  • 5 dużych pomidorów malinowych lub podłużnych,
  • 15 ogórków gruntowych,
  • 3 szalotki,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od sprzenia pomidorów. Rarytasy natnij krzyżykiem, zalej wrzątkiem i pozbądź się skórki - wówczas zniwelujesz ryzyko niestrawności  i bólu brzucha. 
  2. Pomidory pokrój podobnie jak ogórki szklarniowe. 
  3. Do warzyw dodaj także posiekaną drobno szalotkę. 
  4. Wszystko ładnie wymieszaj. 
  5. Teraz pora na aromatyczny sos. W miseczce połącz gęstą śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Dressingiem zalej warzywa, ponownie wszystko zamieszaj i gotowe! 
  6. Warto dodać do sałatki także ulubionej, świeżej zieleniny - najlepiej pietruszki lub ewentualnie koperku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.