Ten sernik trzęsie się jak galareta, ale mimo to uchodzi za najpyszniejszy na całym świecie

Spróbuj go raz, a zakochasz się bez pamięci... Mowa tu o kremowym i jedwabistym serniku baskijskim, który, pomimo iż trzęsie się jak przysłowiowa galareta, smakuje wręcz perfekcyjnie. W składzie na próżno szukać kolorowych dodatków, czy owocowego akcentu. Tu króluje prostota, wyrafinowany smak i kultowy przepis, który o dziwo jest banalnie prosty!

Trudno o nim nie słyszeć, zapomnieć czy przeoczyć w witrynie cukierni, chociaż tam nie bywa zbyt często. Sernik baskijski to cukierniczy game changer, który znacznie różni się od typowych, domowych wypieków. Znakiem rozpoznawczym jest niebywała konsystencja, a raczej nieco swawolna i można by rzec "tańcząca" struktura, która smakuje jak kawałek nieba na talerzu. 

Sernik baskijski w klasycznej wersji - jest aksamitny i kremowy

W Polsce ubóstwiamy serniki i to w rozmaitych wersjach - od klasyków z rodzynkami, po nieco bardziej fikuśne i kolorowe interpretacje. Zupełną nowością jest zatem sernik baskijski, który nie przypomina żadnego z naszych rodzimych, domowych ciast. NIe ma się jednak co martwić, smak wynagradza dosłownie wszystko! Klasykę w iście hiszpańskim stylu to przede wszystkim kemowe i aksamitne wnętrze oraz miks słodko-słonych smaków. To cukiernicza rewolucja, której mimo wszystko warto się podjąć we własnej kuchni. 

Sernik baskijski to oryginalna propozycja, którą przygotowuje się m.in. z twarogu, jaj i śmietanki. Obłędne i kuszące w każdym aspekcie ciasto lubuje się jednak w dodatku masła, świeżej wanilii lub ekstraktu i oczywiście wyśmienitego spodu - tym razem z ciasteczek. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na sernik baskijski. Perfekcyjne ciasto to przede wszystkim skład

Składniki: 

  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 100 g masła,
  • 5 jajek,
  • 160 g kruchych ciasteczek kakaowych,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od spodu z ciasteczek. Ciemne herbatniki zmiel na drobny żwirek przy pomocy blendera. Połącz je z płynnym masłem i dokładnie uformuj na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowy spód podpiecze w 220 stopniach przez pięć minut. 
  2. Kolejnym krokiem jest masa serowa. W tym celu do dużej miski przełóż twaróg. Wlej także ekstrakt waniliowy, dodaj cukier, sól i na koniec wbij jajka. Całość miksuj na gładką konsystencję, stopniowo dodając mąkę.
  3. Do misy z masą serową dolej śmietankę i ponownie zmiksuj składniki, tak by powstała masa była kremowa i jednolita.
  4. Zawartość przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik baskijski piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  5. Po upieczeniu sernik ostudź, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin leżakowania. Bez obaw - po wyciągnięciu z pieca masa będzie przypominać trzęsącą się galaretę, jednak później całość ładnie się zetnie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.