Letni czas to okres, kiedy wszyscy przygotowują zapasy na zimę. Wiele rzeczy zamyka się wtedy w słoikach, by w chłodniejsze dni można zasmakować ich smaku. Tomasz Strzelczyk również wykonuje przetwory i pokazał, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Te ogórki są palce lizać.
Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk 'Ogórki w zalewie octowej, konserwowe, korniszony / Oddaszfartucha'
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Przygotowywanie przetworów na zimę to w niektórych domach coroczna tradycja. Zbiera się wtedy wszystkie owoce i warzywa, jakie tylko ma się pod ręką i zamyka się je w słoikach. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał, co on przyrządza tego lata. Są to ogórki w octowej zalewie. Jednak, aby warzywa prezentowały się w słoiku jeszcze lepiej, dodał do nich kilka kolorowych dodatków. Przede wszystkim wrzucił czerwoną paprykę, marchew i cebulę. Całość prezentuje się fantastycznie.
REKLAMA
Przepis na ogórki w zalewie Tomasza Strzelczyka
Potrzebujesz
10 słoików o pojemności 0,9 l,
4 kg ogórków gruntowych,
2 duże czerwone papryki,
3 cebule,
3 duże marchewki,
10 liści laurowych,
30 ziaren ziela angielskiego,
kwiaty kopru z łodygą,
5 łyżeczek gorczycy.
Składniki na zalewę
3,5 l wody,
700 ml octu 10%,
100 g soli kamiennej niejodowanej,
70 g cukru.
Sposób przygotowania
Do większego garnka wlej wodę i wsyp do niej sól oraz cukier. Zamieszaj i trzymaj na średnim ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie wlej ocet spirytusowy i poczekaj do momentu wrzenia. Gdy to się stanie, zdejmij naczynie z ognia i pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj warzywa. Papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubsze plastry. Cebule obierz z łupin i pokrój w grubsze półplasterki. Marchew obierz i posiekaj w plastry. Ogórki dokładnie przemyj, możesz do tego użyć szczoteczki.
Upewnij się, że przygotowane słoiki są umyte, wyparzone i osuszone. Sprawdź także, czy masz do nich pasujące zakrętki. Na dno każdego naczynia wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki gorczycy i kwiat kopru.
Następnie ciasno ułóż obok siebie ogórki. Na górze poukładaj kawałki marchewki, papryki i cebuli. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
Wszystkie słoiki zalej przestudzoną zalewą. Na koniec mocno i dokładnie zakręć naczynia.
Słoiki ustaw na blaszce i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw go na 130°C i od momentu nagrzania trzymaj w nim naczynia przez około 30 minut. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.