• Link został skopiowany

Schab będzie kruchy i soczysty, gdy dodasz to warzywo. Trwa na nie sezon, więc lepiej je wykorzystać

Obok mizerii i ziemniaczków nie może zabraknąć aromatycznego mięsa, które wprost rozpływa się w ustach. Aby je wykonać nie trzeba skomplikowanych produktów, a odpowiedniego przepisu. Taka jest właśnie ta receptura. Dzięki jednemu sezonowemu warzywu można stworzyć taki smak, o którym trudno zapomnieć.
Schab w młodej kapuście
Fot, Shutterstock, FoodAndPhoto
Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego

Miękki i soczysty schab, bo marzenie niejednego kucharza. Pomimo że ten efekt jest pożądany przez każdego, nie zawsze jest go łatwo uzyskać. Jednak z tym przepisem nie będzie to żaden problem. Czyja jest to zasługa? Przede wszystkim młodej kapusty i pomidorów. To one wydobywają smak mięsa, a także sprawiają, że po ugotowaniu jest ono delikatne, a zarazem aromatyczne. To świetny pomysł na obiad, a także dodatek do wielu składników.

Przepis na schab gotowany w młodej kapuście

Składniki

  • 370 ml bulionu,
  • pół kilo schabu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • duża cebula,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • pół główki małej młodej kapusty,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Schab pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Następnie każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka i obsyp solą i pieprzem z każdej strony.
  2. W głębokim talerzu rozsyp mąkę pszenną i obtocz w niej każdy kawałek mięsa. Następnie wysmaż całość na gorącym oleju do lekkiego zarumienienia.
  3. W czasie gdy mięso się smaży, zajmij się cebulą. Obierz ją z łupin i posiekaj w drobną kostkę. W średnim garnku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim warzywo. Co jakiś czas mieszaj, by nie przywarło do dna.
  4. Gdy cebula zdobędzie złoty kolor, wlej do niej bulion. Wrzuć również podsmażone mięso, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  5. Po tym czasie wlej do całości pomidory z puszki i dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj przez następne 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. W czasie gdy składniki się gotują, zajmij się młodą kapustą. Przemyj ją, usuń twardsze części, a także głąb. Posiekaj ją na drobne paski i wrzuć do garnka, w którym znajdują się inne składniki. Gotuj przez następne 10-15 minut, do momentu aż kapusta będzie miękka.
  7. Na sam koniec, w razie potrzeby ponownie całość dopraw. Przed podaniem obsyp posiekanym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: