Jajecznica i kanapki nie mają szans z tym przysmakiem. Jest gotowy w 5 minut i każdy się nim zachwyci

Powiada się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być pożywny, smaczny i zapełniający brzuch na długi czas. Zazwyczaj sięga się po klasyczne kanapki, płatki z mlekiem lub omlet. Tym razem mamy coś znacznie lepszego. Mało co może temu dorównać.
Zobacz wideo Tosty z omletem

Tosty francuskie to jedne z szybszych propozycji na pożywne i słodkie śniadanie. Można je zrobić w ekspresowym tempie i to właśnie to przyciąga do nich smakoszy takich dań. To nic innego jak kromki pieczywa, które następnie namoczone są w mleku z jajkiem. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ich kolor będzie złocisty. Można je podawać z różnymi słodkimi dodatkami. Sposobów na ich udekorowanie jest sporo. Można do tego użyć świeżych owoców, dżemów, czekoladowych kremów lub syropu klonowego. Zdaniem niektórych ten przysmak jest smaczniejszy od racuchów, słodkich omletów, czy naleśników.

Przepis na tosty francuskie

Składniki

  • 6 kromek chałki lub chleba tostowego,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka masła do smażenia,
  • świeże owoce,
  • domowa konfitura.

Sposób przygotowania

  1. Do przygotowania tostów francuskich najlepiej wykorzystać chałkę. Jej słodki smak świetnie wkomponuje się w resztę składników. Bułkę pokrój na kromki o grubości około 2 cm.
  2. Do miski wbij dwa jajka i energicznie je roztrzep. Następnie wlej do nich mleko i wymieszaj. W głębokim talerzu wymieszaj cukier wraz z cynamonem.
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim wymoczone w jajku, a następnie obtoczone w cukrze kawałki chałki. Smaż je z dwóch stron przez kilka chwil, do momentu aż zrobią się rumiane.
  4. Tak przygotowane ułóż na talerzu i wysmakuj domową konfiturą. Przed podaniem obsyp je świeżymi owocami, możesz również posypać wierzch cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.