-
Haps
-
Jak przygotować
- Takiej ryby nie znajdziesz w żadnej nadmorskiej restauracji. Sos jest tak pyszny, że każdy wyliże talerz
Takiej ryby nie znajdziesz w żadnej nadmorskiej restauracji. Sos jest tak pyszny, że każdy wyliże talerz
Chrupiące kawałki ryby kojarzą się wszystkim z morzem i restauracjami, które można tam znaleźć. Jest to dobre skojarzenie, jednak nie trzeba przejechać dużej trasy, by ją zjeść. Dzięki temu przepisowi można zrobić smaczną rybę we własnym domu. To jest banalnie proste.
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Wiele osób wybiera się nad morze tylko po to, by zjeść rybę z tamtejszej restauracji. Jednak można znaleźć opinie, że taka wyprawa nie jest warta swojej ceny. Wszystko przez to, że kupując ryby nad morzem możemy dostać na talerzu wcześniej mrożony kawałek. Jest to spowodowane ograniczeniem połowów. Okazuje się także, że bardzo często smaczniejsze i bardziej chrupiące kąski można zrobić w domowym zaciszu. Ten przepis pokazuje, że nie jest to wcale takie trudne. Podanie dorsza z tym słodkim sosem sprawi, że mało kto będzie mógł się od niego oderwać.
Przepis na dorsza w słodkim sosie
Składniki
- 400 g filetu z dorsza,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- 100 ml mleka,
- sól,
- pieprz.
Składniki na słodki sos chili
- niewielka papryczka chili,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 4 łyżeczki sosu sojowego,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 4 łyżki wody,
- łyżeczka drobnego cukru.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się rybą. Jeśli jest taka potrzeba pozbądź się z niej ości, a także skóry. Gdy płaty są zbyt duże podziel je na mniejsze kawałki.
- Do głębokiego talerza przesiej mąkę pszenną i połącz ją z solą i pieprzem. W mieszance zrób wgłębienie i dodaj oddzielone od białek żółtka. Wlej także mleko i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej masy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj je do ciasta i wymieszaj.
- Rybę zamocz w powstałej masie i ułóż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Na koniec odłóż ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Teraz czas na przyrządzenie sosu. Papryczkę przemyj i drobno posiekaj, czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Oba warzywa umieść na ciepłym tłuszczu, na którym przed chwilą smażyła się ryba.
- Gdy warzywa się wysmażą, dodaj koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, a także wodę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec posyp mieszankę obiema paprykami. Podgrzewaj przez następne 5 minut.
- Tak przygotowaną rybę podawaj z ugotowanym ryżem i przyrządzonym sosem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl