-
Haps
-
Jak przygotować
- Lepsze od każdej jagodzianki. Zamieszaj, wstaw do piekarnika i zajadaj się bez końca
Lepsze od każdej jagodzianki. Zamieszaj, wstaw do piekarnika i zajadaj się bez końca
To ciasto to perfekcyjny deser dla tych, którzy uwielbiają słodkości i sezonowe owoce. Wykonuje się je w bardzo łatwy sposób, a cieszy przez długi czas. Do przygotowania nie jest potrzebny nawet mikser, a swoją prostotą i smakiem przekona do siebie każdego.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Na punkcie sezonowych owoców ma bzika wiele osób. W okresie letnim każdy chce ich spróbować, niektórzy nawet postanawiają zamknąć je w słoikach. Takim sposobem można zasmakować ich jesienią i zimą, kiedy to o świeże przysmaki trudno. Jednak gdy lato w pełni, warto zrobić z nich smaczne desery. Przykładem prostego ciasta, które całkowicie wykorzystuje smak lata jest ciasto z jagodami. Przygotowanie jest tak proste, że nie potrzebujesz do niego miksera. Dodatkowo nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie, a po wypieczeniu dalej jest miękkie i puszyste.
Przepis na proste ciasto z jagodami
Składniki
- 200 g świeżych jagód,
- 150 g drobnego cukru,
- 140 g mąki pszennej,
- 125 ml oleju,
- 4 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Mąkę pszenną przesiej bezpośrednio do większej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia i drobny cukier i cukier waniliowy, wymieszaj.
- W suchych składnikach zrób wgłębienie i wbij do niego jajka, a także wlej olej. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałą masę. Wierzch posyp umytymi i osuszonymi jagodami.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy możesz zrobić test patyczka. Wykałaczkę wbij w środek ciasta, a gdy po wyjęciu będzie ona sucha, oznacza to, że jest gotowe do wyjęcia.
- Wypieczone ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie chłodniejsze oprósz je cukrem pudrem i pokrój na porcie.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl