To ciasto to perfekcyjny deser dla tych, którzy uwielbiają słodkości i sezonowe owoce. Wykonuje się je w bardzo łatwy sposób, a cieszy przez długi czas. Do przygotowania nie jest potrzebny nawet mikser, a swoją prostotą i smakiem przekona do siebie każdego.
fot. A. Zhuravleva / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Na punkcie sezonowych owoców ma bzika wiele osób. W okresie letnim każdy chce ich spróbować, niektórzy nawet postanawiają zamknąć je w słoikach. Takim sposobem można zasmakować ich jesienią i zimą, kiedy to o świeże przysmaki trudno. Jednak gdy lato w pełni, warto zrobić z nich smaczne desery. Przykładem prostego ciasta, które całkowicie wykorzystuje smak lata jest ciasto z jagodami. Przygotowanie jest tak proste, że nie potrzebujesz do niego miksera. Dodatkowo nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie, a po wypieczeniu dalej jest miękkie i puszyste.
REKLAMA
Przepis na proste ciasto z jagodami
Składniki
200 g świeżych jagód,
150 g drobnego cukru,
140 g mąki pszennej,
125 ml oleju,
4 jajka,
opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
Mąkę pszenną przesiej bezpośrednio do większej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia i drobny cukier i cukier waniliowy, wymieszaj.
W suchych składnikach zrób wgłębienie i wbij do niego jajka, a także wlej olej. Całość dokładnie i energicznie wymieszaj za pomocą łyżki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałą masę. Wierzch posyp umytymi i osuszonymi jagodami.
Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy możesz zrobić test patyczka. Wykałaczkę wbij w środek ciasta, a gdy po wyjęciu będzie ona sucha, oznacza to, że jest gotowe do wyjęcia.
Wypieczone ciasto wyjmij i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie chłodniejsze oprósz je cukrem pudrem i pokrój na porcie.