Ten przysmak zniknie z talerzy błyskawicznie. Jeden prosty składnik sprawi, że smak będzie idealny

Kabaczek panierowany z patelni to jedno z klasycznych dań, jakie przyrządza się o tej porze roku. Co zrobić, aby miał jeszcze więcej smaku? Oprócz soli i pieprzu przyda się jeden specjalny dodatek. To dzięki niemu potrawa nabierze charakteru.

Jak przyrządzić kabaczka? Sposobów na przygotowanie dania z tego sezonowego warzywa jest całe mnóstwo. Można go grillować, dusić i smażyć na patelni. Sprawdza się jako przepyszny dodatek do obiadu. Co zrobić, aby miał o wiele więcej smaku? Wystarczy dobrze go doprawić i posypać... startym parmezanem.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na smażonego kabaczka z serem. Do jego przyrządzenia wystarczy kilka składników

Do przygotowania kabaczka z patelni będzie potrzebne jajko i bułka tarta do panierowania, sól i pieprz oraz olej do smażenia. Parmezan można zastąpić innym twardym serem. Kabaczka pod koniec smażenia można posypać też posiekaną świeżą natką pietruszki albo pęczkiem koperku. 

Składniki:

  • dwa duże kabaczki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • parmezan,
  • opcjonalnie: pęczek koperku lub natka pietruszki.

Smażony kabaczek można zrobić w kilku bardzo prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Kabaczki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plastry.
  2. Przygotuj w jednym naczyniu rozbełtane jajko, do drugiego nasyp bułkę tartą. 
  3. Pokrojone kawałki kabaczka posól, dodaj do nich pieprzu i panieruj. Obtocz je w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni do momentu, aż kabaczek będzie miał złocistą barwę. Jeszcze gorące kawałki kabaczka posypuj startym parmezanem. 

Smażony kabaczek będzie smakował najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Może stanowić smaczne uzupełnienie obiadu. Świetnie komponuje się z różnymi sałatkami i duszonymi warzywami. Kabaczek smakuje wyjątkowo dobrze w towarzystwie pomidorów i gotowanej marchewki. Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: