Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Soczyste, dorodne, intensywnie różowe i najlepiej zerwane z własnego krzacza - to cechuje idealne okazy. Sezon na nie niestety szybko mija, co za tym idzie, warto przygotować z nich obłędne, domowe przetwory. Poza dżemami, konfiturami czy sokami warto postawić także na sosy, które idealnie komponują się nie tylko w słodkich zestawieniach!
Lato to przede wszystkim świeże, sezonowe owoce i warzywa. Przedstawicielem słodkich rarytasów są m.in. maliny, które doskonale smakują zarówno na surowo, jak i przetworzone w dowolny sposób. Większość z nas szufladkuje owoce do podania z deserami, ciastami, jako zdrową przekąskę czy dodatek do śniadania. Potencjał malin jednak znacznie przekracza ów obszar - dorodne, soczyste, słodko-kwaśne owoce będą smakować równie doskonale, gdy zaserwujemy je w anturażu produktów wytrawnych jak sery, wędliny czy rozmaite mięsa.
Sos z malin to zatem produkt niezwykle uniwersalny, który idealnie wzbogaci deskę łakoci na wieczór ze znajomymi, ale także niedzielny, uroczysty obiad. To nic trudnego - wystarczy pamiętać o kilku istotnych szczegółach i zadbać o piękną konsystencję! Owoce warto też nieco podrasować np. miodem, rozmaitymi octami czy nutą pikanterii.
Składniki:
Sposób przygotowania: