Przygotuj obłędny sos z malin. Doskonale podkreśli smak deserów i nieco bardziej wytrawnych kąsków

Sezon na maliny w pełni, dlatego to doskonały moment, by z dorodnych, soczystych owoców przygotować domowe przetwory. Idealnie sprawdzi się gęsty sos, który podkreśli nie tylko smak deserów czy ciast, ale także nieco bardziej wytrawnych kąsków. Idealnym zestawieniem będą z pewnością polędwiczki wieprzowe z gęstym, obłędnym sosem z malin.

Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Soczyste, dorodne, intensywnie różowe i najlepiej zerwane z własnego krzacza - to cechuje idealne okazy. Sezon na nie niestety szybko mija, co za tym idzie, warto przygotować z nich obłędne, domowe przetwory. Poza dżemami, konfiturami czy sokami warto postawić także na sosy, które idealnie komponują się nie tylko w słodkich zestawieniach! 

Sos z malin to nie lada gratka, szczególnie w anturażu czerwonego mięsa 

Lato to przede wszystkim świeże, sezonowe owoce i warzywa. Przedstawicielem słodkich rarytasów są m.in. maliny, które doskonale smakują zarówno na surowo, jak i przetworzone w dowolny sposób. Większość z nas szufladkuje owoce do podania z deserami, ciastami, jako zdrową przekąskę czy dodatek do śniadania. Potencjał malin jednak znacznie przekracza ów obszar - dorodne, soczyste, słodko-kwaśne owoce będą smakować równie doskonale, gdy zaserwujemy je w anturażu produktów wytrawnych jak sery, wędliny czy rozmaite mięsa. 

Sos z malin to zatem produkt niezwykle uniwersalny, który idealnie wzbogaci deskę łakoci na wieczór ze znajomymi, ale także niedzielny, uroczysty obiad. To nic trudnego - wystarczy pamiętać o kilku istotnych szczegółach i zadbać o piękną konsystencję! Owoce warto też nieco podrasować np. miodem, rozmaitymi octami czy nutą pikanterii. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Maliny w wersji wytrawnej z polędwiczkami wieprzowymi 

Składniki: 

  • 400 g polędwiczek wieprzowych, 
  • 100 g świeżych malin, 
  • dwie szalotki, 
  • 100 ml octu balsamicznego,
  • dwie łyżki miodu dobrej jakości,
  • odrobina oliwy,
  • przyprawa do wieprzowiny,
  • pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia i dokładnego oczyszczenie mięsa z wszelakich błonek i przerostów tłuszczu. Wieprzowinę osusz ręcznikiem papierowym, a następnie obficie przypraw mieszanką do wieprzowiny. Tak przygotowane mięso marynuj w lodowce przez kilka godzin. 
  2. Po tym czasie wyciągnij mięso, by miało temp. pokojową. Kolejno rozgrzej oliwę na patelni i smaż mięso z obu stron, na koniec przełóż wieprzowinę na talerz.
  3. Na tę samą patelnię podsmażaj drobno poszatkowaną szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli, podlej warzywo octem balsamicznym i miodem. Teraz pora na maliny i szczyptę pieprzu. 
  4. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu, gdy nasz sos ładnie się zredukuje, a maliny całkowicie rozpadną pora wrzucić ponownie na taflę mięso. 
  5. Składniki duś kolejne 15 minut. Po tym czasie polędwiczki przełóż na talerz, estetycznie pokrój w plastry i serwuj z obłędnym sosem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.