Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Niektórzy mówią, że tzatziki to taka polska mizeria. Nic bardziej mylnego. Mizerię zostawmy do schabowego w niedzielę, a tzatziki zróbmy do śniadania, grilla albo jako dodatek do kolacji. Jak zrobić ten kultowy grecki sos? Cóż, na pewno wielu z was próbowało (w tym ja) i wychodziła rzadka breja. Kiedy byłam na urlopie na Rodos, tzatziki smakowały i wyglądały zupełnie inaczej niż moje żałosne próby kulinarne. Były gęste, aksamitne i aromatyczne. W jednej z tawern zapytałam starszą kucharkę, jak to robi, że są tak pyszne. Łamanym angielskim zdradziła mi sekret. Trzeba mocno odcisnąć ogórki.
Składniki:
Sos przygotowany w ten sposób jest idealnym uzupełnieniem mięs z grilla, ale także świetnie zastąpi mizerię podczas niedzielnego obiadu lub będzie idealnym dipem do domowych frytek i pieczonych warzyw.