• Link został skopiowany

Oryginalny sos tzatziki - przepis od gospodyni z Rodos. Nie popełnij błędu z ogórkami, a będzie gęsty i pyszny

Najlepszy dodatek do mięs z grilla, warzyw i tostów? Oczywiście greckie tzatziki. Ten sos jest słynny na całym świecie i wcale nie musisz udawać się w podróż do Grecji, żeby zjeść pyszne tzatziki. Jak zrobić najlepszy sos z jogurtu i ogórków? Nie mieszaj wszystkiego od razu. Inaczej wyjdzie ci breja.
Tzatziki
Liliya Kandrashevich /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Niektórzy mówią, że tzatziki to taka polska mizeria. Nic bardziej mylnego. Mizerię zostawmy do schabowego w niedzielę, a tzatziki zróbmy do śniadania, grilla albo jako dodatek do kolacji. Jak zrobić ten kultowy grecki sos? Cóż, na pewno wielu z was próbowało (w tym ja) i wychodziła rzadka breja. Kiedy byłam na urlopie na Rodos, tzatziki smakowały i wyglądały zupełnie inaczej niż moje żałosne próby kulinarne. Były gęste, aksamitne i aromatyczne. W jednej z tawern zapytałam starszą kucharkę, jak to robi, że są tak pyszne. Łamanym angielskim zdradziła mi sekret. Trzeba mocno odcisnąć ogórki. 

Tzatziki - przepis od gospodyni z Rodos

Składniki:

  • 2 większe zielone ogórki (nie mogą być jednak przerośnięte)
  • duże opakowanie gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie trzeba ich obierać. Starte ogórki przełóż do miski, oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na kwadrans. 
  2. Po tym czasie porządnie odciśnij ogórki z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz pieprz do smaku i koperek. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj i kiedy składniki się połączą, dodaj odrobinę oliwy. 

Sos przygotowany w ten sposób jest idealnym uzupełnieniem mięs z grilla, ale także świetnie zastąpi mizerię podczas niedzielnego obiadu lub będzie idealnym dipem do domowych frytek i pieczonych warzyw. 

Więcej o: