Witamina D jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w regulowaniu długości snu, regenerowaniu neuronów oraz we wchłanianiu fosforu i wapnia. Wspiera szpik kostny i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zwykle pobieramy ją naturalnie - poprzez promienie słoneczne. Warto jednak zadbać o to, aby nasza dieta obfitowała w produkty bogate w tę witaminę.
Często się słyszy o wit. D w kontekście suplementacji u dzieci. Również dorośli powinni jednak dbać o utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy. Naukowcy dowiedli, że do jej licznych zalet należy stymulowanie komórek do produkcji immunoglobin, czyli przeciwciał, które chronią nasz układ immunologiczny (odpornościowy). Witamina D znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, prostaty i piersi, dlatego tak ważne jest, aby nie zapominać o regularnym wystawianiu skóry na światło słońca. Co jednak, gdy promienie przestają wystarczać? Wtedy warto wzbogacić swój jadłospis o produkty bogate właśnie w witaminę D.
Najwięcej wit. D uzyskujemy po spożyciu tłustych ryb morskich. Szczególnie cennym źródłem są śledzie w oleju, a także pstrąg tęczowy, świeży łosoś, węgorz, tuńczyk oraz wędzona makrela. Niektórych może zaskoczyć, że całkiem dużo witaminy D dostarczy nam margaryna, zawierająca 60 proc. tłuszczu. Warto też dodać do codziennej diety jajka, zwłaszcza żółtka, oraz niektóre grzyby: pieczarki, kurki, japońskie shiitake.
Większość z tych produktów jest łatwo dostępna, nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać na co dzień pyszne i zdrowe posiłki, bogate w wit. D. Zaledwie 100 g pstrąga tęczowego dostarczy nam aż 635 IU (jednostek międzynarodowych) taka sama porcja węgorza - aż 1200 IU, jedno kurze żółtko z kolei zapewni 37 IU. Na zdrowy i pyszny obiad polecamy jajka faszerowane łososiem, do kolacji zaś świetnie sprawdzi się pasta z makreli.
Niedobory jakichkolwiek witamin w organizmie mogą mieć katastrofalne skutki dla zdrowia. Witaminy i minerały pełnią wiele istotnych funkcji, dbają o prawidłową pracę narządów i wspierają nasz dobrostan fizyczny, jak i psychiczny. Deficyt witaminy D może skutkować rozwinięciem schorzeń układu sercowo-naczyniowego, kostno-stawowego lub krzywicą u dzieci.
U dorosłych z kolei może prowadzić do cukrzycy i częstych infekcji. Osoby z niedoborem odczuwają permanentne zmęczenie, spadek energetyczny i otępienie emocjonalne. Borykają się też z bólem kończyn oraz skurczem mięśni. Organizm powoli się wykańcza, prowadząc do coraz to bardziej nieprzyjemnych dolegliwości. Z kolei osoby, które zadbają o prawidłowy poziom wit. D, mogą się cieszyć lepszą odpornością, równowagą emocjonalną i dobrym nastrojem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl