Jest nam niezbędna do życia. Nie zgadniesz, w jakim produkcie spożywczym jest jej najwięcej

Suplementacja witaminą D jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jednak przez cały rok powinniśmy dbać o jej odpowiedni poziom. Witamina ta wpływa bowiem znacząco na nasze zdrowie. Wspiera układ odpornościowy, pomaga utrzymać dobry nastrój, może nawet zapobiec rozwojowi cukrzycy czy nowotworów. Jaki produkt spożywczy jest cennym źródłem witaminy D? Niektórzy mogą się zdziwić!

Witamina D jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w regulowaniu długości snu, regenerowaniu neuronów oraz we wchłanianiu fosforu i wapnia. Wspiera szpik kostny i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zwykle pobieramy ją naturalnie - poprzez promienie słoneczne. Warto jednak zadbać o to, aby nasza dieta obfitowała w produkty bogate w tę witaminę.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Witamina D - sprzymierzeniec w walce z nowotworem

Często się słyszy o wit. D w kontekście suplementacji u dzieci. Również dorośli powinni jednak dbać o utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy. Naukowcy dowiedli, że do jej licznych zalet należy stymulowanie komórek do produkcji immunoglobin, czyli przeciwciał, które chronią nasz układ immunologiczny (odpornościowy). Witamina D znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, prostaty i piersi, dlatego tak ważne jest, aby nie zapominać o regularnym wystawianiu skóry na światło słońca. Co jednak, gdy promienie przestają wystarczać? Wtedy warto wzbogacić swój jadłospis o produkty bogate właśnie w witaminę D. 

Jak urozmaicić codzienną dietę o produkty bogate w wit. D?

Najwięcej wit. D uzyskujemy po spożyciu tłustych ryb morskich. Szczególnie cennym źródłem są śledzie w oleju, a także pstrąg tęczowy, świeży łosoś, węgorz, tuńczyk oraz wędzona makrela. Niektórych może zaskoczyć, że całkiem dużo witaminy D dostarczy nam margaryna, zawierająca 60 proc. tłuszczu. Warto też dodać do codziennej diety jajka, zwłaszcza żółtka, oraz niektóre grzyby: pieczarki, kurki, japońskie shiitake.

Większość z tych produktów jest łatwo dostępna, nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać na co dzień pyszne i zdrowe posiłki, bogate w wit. D. Zaledwie 100 g pstrąga tęczowego dostarczy nam aż 635 IU (jednostek międzynarodowych) taka sama porcja węgorza - aż 1200 IU, jedno kurze żółtko z kolei zapewni 37 IU. Na zdrowy i pyszny obiad polecamy jajka faszerowane łososiem, do kolacji zaś świetnie sprawdzi się pasta z makreli

Czym grozi deficyt wit. D?

Niedobory jakichkolwiek witamin w organizmie mogą mieć katastrofalne skutki dla zdrowia. Witaminy i minerały pełnią wiele istotnych funkcji, dbają o prawidłową pracę narządów i wspierają nasz dobrostan fizyczny, jak i psychiczny. Deficyt witaminy D może skutkować rozwinięciem schorzeń układu sercowo-naczyniowego, kostno-stawowego lub krzywicą u dzieci.

U dorosłych z kolei może prowadzić do cukrzycy i częstych infekcji. Osoby z niedoborem odczuwają permanentne zmęczenie, spadek energetyczny i otępienie emocjonalne. Borykają się też z bólem kończyn oraz skurczem mięśni. Organizm powoli się wykańcza, prowadząc do coraz to bardziej nieprzyjemnych dolegliwości. Z kolei osoby, które zadbają o prawidłowy poziom wit. D, mogą się cieszyć lepszą odpornością, równowagą emocjonalną i dobrym nastrojem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.