Ryba w tym sosie to coś, czego zazdrości każda gospodyni. Dodaj ten składnik, a będzie palce lizać

Ryba kojarzy się prawie wszystkim z letnim wypadem nad morze. To właśnie tam w nadmorskiej restauracji kosztuje się nią prawie każdy. Jednak okazuje się, że w domu również można zrobić coś pysznego. Połączenie jej z aromatycznym sosem to strzał w dziesiątkę. Wykorzystaj tego popularnego grzyba, by była jeszcze smaczniejsza.
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Można je znaleźć w sklepach, na targach, a przede wszystkim w lesie. Łączy się je z różnymi składnikami, nawet tymi najmniej oczywistymi. Aby w najlepszy sposób wykorzystać ich unikatowy smak, warto przygotować je już dziś. Naszą propozycją obiadową jest łosoś w grzybowym sosie. Takie połączenie trudno znaleźć nawet w najlepszym lokalu.

Przepis na łososia w sosie kurkowym

Składniki na marynowanego łososia

  • 350 g filetu z łososia,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka syropu klonowego,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos kurkowy

  • 250 g świeżych kurek,
  • kawałek cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki bulionu,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • łyżka koperku,
  • łyżeczka mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ryby. Łososia podziel na mniejsze kawałki, przemyj go i osusz. Jeśli ma on skórę, delikatnie się jej pozbądź.
  2. Rybę dokładnie oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy połącz z sobą w miseczce. W tak przygotowanej marynacie namocz łososia i pozostaw go na około 45 minut.
  3. Kurki dokładnie przemyj, usuń z nich wszelkie nieczystości i osusz. Grzyby podziel na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
  4. Na patelni umieść masło i poczekaj do rozpuszczenia. Na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności zeszklij cebulę, później dorzuć do niej czosnek. Po kilku chwilach wrzuć kurki i podsmażaj całość około 5 minut.
  5. Po upływie tego czasu przypraw wszystko solą i pieprzem, następnie wlej bulion. Wlej także śmietankę i posiekany na drobno koperek. Energicznie zamieszaj i pozostaw na ogniu do momentu zgęstnienia. Aby przyspieszyć ten proces, dodaj do sosu odrobinę mąki.
  6. Łososia umieść na patelni i podsmażaj go z każdej strony przez około 3-4 minuty. Po wysmażeniu ułóż go na talerzu i polej sosem kurkowym. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: