Warstwowe i ociekające kajmakiem ciasto milionera. Nazwa brzmi imponująco i wbrew pozorom jest tanie

Jeśli w domowej spiżarni brakuje cennych składników cukierniczych lub portfel świeci pustkami, przepis na ciasto milionera sprawdzi się doskonale. To wypiek, który dosłownie ocieka luksusem, a w rzeczywistości jest tani i łatwy w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest słodka, ciągnąca się masa i piękna prezencja, która śmiało zastąpi niebiańsko drogie biszkopty zarówno w domu, jak i podczas rodzinnych uroczystości.

Ceny w sklepach osiągnęły momentami niemalże pułap krytyczny. To zmusiło nas momentami do tzw. tworzenia z tego co mamy pod ręką. I tak właśnie powstał przepis na ciasto milionera, które smakuje obłędnie i podobnie wygląda, a wszystko przez smakowite warstwy i wypływający kajmak

Ciasto milionera to doskonały sposób na tani i spektakularny wypiek 

Nie wszystko złote co się świeci... a jednak ciasto milionera można uznać za niemały okaz luksusu! Szczególnie gdy przygotowanie tego wyjątkowego ciasta kosztują grosze, a komentarze wśród rodziny, sąsiadek i znajomych z pracy wynoszą nas na cukierniczy piedestał. Wówczas możemy powiedzieć o luksusie umiejętności - wkońcu nie jest łatwo zrobić coś tanim kosztem, co absolutnie nie odstaje jakością od słodkości z najlepszych cukierni w mieście! 

Ciasto milionera spełni wszystkie wyżej wymienione oczekiwania - jest obłędnie smaczne, słodkie, pięknie się prezentuje, przepis dotyczy wypieku na dużą blachę, a na składniki nie wydamy kroci, bo ich lista jest o dziwo krótka i bazuje na prostocie. Wystarczy bowiem zadbać o kruchą bazę, połączyć ją następnie z warstwą kajmaku, a na koniec przygotować masę na bazie śmietanki i kawałków czekolady. Obłędny efekt jest gwarantowany - piękne i smaczne ciasto, które jest gotowe bez wydawania kroci na zakupy. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Przepis na ciasto milionera - sekretem jest tani, okrojony skład 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 175 g masła,
  • puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 75 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 g czekolady,
  • posiekane orzechy włoskie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie rozgrzej piekarnik na 170 stopni i przygotuj blaszkę na ciasto. 
  2. Przygotuj stolnicę lub przetrzyj blat. Następnie wysyp mąkę, dodaj kawałki zimnego masła i cukier puder. Całość siekaj nożem, po czym energicznie zagnieć, tak by powstało kruche ciasto.
  3. Wskazówka - pamiętaj, by działać szybko, jeśli ogrzejesz dłońmi masło, ciasto nie wyjdzie. 
  4. Ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Kolejnym krokiem jest podpieczenie ciasta - wystarczy je nakłuć na wierzchu wsadzić do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach i później ostudzić. 
  6. Gdy krucha baza będzie już zimna, przełóż na nią masę kajmakową. 
  7. W następnym kroku przelej śmietankę do rondelka, podgrzej nabiał, zdejmij z palnika i dodaj kawałki pokruszonej czekolady. 
  8. Tak uzyskasz idealnie gładką polewę, którą należy rozsmarować wierzch ciasta. 
  9. Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi ulubionymi. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.