Zastosuj zasadę trzech szklanek i zrób najlepsze ciasto. Każdy z rodziny zapyta o ten przepis

Potrzebujesz ekspresowego ciasta, które nie wymaga brudzenia rąk? Mamy coś, co zgadza się z tym opisem. By wyszło zastosuj zasadę, która mówi o trzech szklankach. Efekt zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wybrednego miłośnika wypieków.
Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

Czasem dopadają nas sytuacje, kiedy nie pilnie potrzebujemy zjeść coś słodkiego, a jedyne co mamy to trochę cukru. Gdy taki moment nadejdzie, można wspomóc się przepisami, które wykonuje się w ekspresowym tempie. Niektóre receptury są tak pyszne i dokładne, że mogą przebić ciasta, które znajdują się w cukierni. Tak właśnie jest w tym przypadku. Ciasto "Trzy szklanki" jest świetnym wypiekiem na szybko. Aby wyszło, trzeba zastosować się do tytułowych trzech szklanek. Takie proporcje gwarantują niezapomniany smak. By wypiek nie był zbyt suchy, należy przyszykować do niego masę. Kwaśna śmietana połączona z cukrem pudrem wyrównuje smak.

Przepis na ciasto "Trzy szklanki"

Składniki

  • szklanka kefiru,
  • szklanka drobnego cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 350 g śmietany 18%.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przelej kefir i wymieszaj go z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z dodatkiem cukru.
  2. Do tak przygotowanej masy jajecznej dolej olej i mieszankę kefiru z proszkiem. Wsyp także przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszaj na średnich obrotach za pomocą miksera.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej powstałą masę. Wierzch wyrównaj za pomocą szpatułki. Gotową masę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka.
  4. Gdy ciasto się piecze zajmij się masą śmietankową. Śmietanę przelej do miseczki i połącz ją z cukrem pudrem.
  5. Po wypieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia. Gdy będzie chłodniejsze przekrój je na pół i odetnij boki. Powstałe biszkopty przełóż połową przygotowanej masy. Drugą połową wysmaruj wierzch.
  6. Górę posyp pokruszonymi kawałkami boków. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie masa stężeje.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: