Zapomnij o kilku godzinach spędzonych nad domowymi wypiekami! Słodkości i rarytasy można mieć za bezcen i to w trybie ekspresowym. Kluczem do sukcesu jest jednak dobry przepis i dobrze sprecyzowana lista składników. Ciasto chmurka łączy ze sobą wszystkie te elementy, dlatego efekt jest niewiarygodnie szybki i smaczny!
Ciasto chmurka, czyli ekspresowa słodycz na bazie nabiału
Nie ma nic lepszego niż domowe desery, ciasta i wszelakie wypieki. Niestety gdy za oknem upał i żar, niemalże nikomu nie chce się spędzać czasu przy rozgrzanym piekarniku czy ślęczeć kilka godzin nad drożdżowymi specjałami. Wówczas w grę wchodzi ekspresowe, łatwe i arcysmaczne ciasto bez pieczenia zwane chmurką!
Ciasto chmurka nie wymaga od nas szczególnego poświęcenia. Słodycz bazuje na spodzie przygotowanym z rozgniecionych na pył herbatników, zaś główną atrakcją są tu dwa nabiały, które tworzą piękną, delikatną masę. Jest ona lekka, delikatna niczym właśnie chmurka, nie za słodka i przede wszystkim smaczna! Przysłowiową wisienką na torcie jest warstwa kakao, która bajecznie pokrywa wierzch ciasta. Przepis polecany dla zabieganych, jak i koneserów wyśmienitych łakoci!
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Przepis na ciasto chmurka - bez pieczenia i ogromu pracy
Składniki:
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego,
- 15 herbatników,
- 600 g homogenizowanego serka waniliowego,
- 400 g śmietany kremówki 36 proc.
- 3 łyżki żelatyny,
- 50 ml mleka,
- cukier puder,
- łyżeczka kakao.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj formę pod nasze ciasto. Później rozgnieć dokładnie herbatniki - w woreczku strunowym przy pomocy np. wałka lub blenderem. Gdy ciasteczka będą zmielone na drobny żwirek, połącz je z kremem typu Nutella i wyłóż na przygotowany spód formy.
- Teraz pora na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij (mikserem lub trzepaczką) mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder - pamiętaj jednak, by nie przesadzić, bo serki homogenizowane też już są słodkie.
- Następnie rozpuść żelatynę w gorącym mleku i połącz z serkami waniliowymi. Z kolei tak przygotowaną masę połącz ze śmietaną - delikatnie mieszając składniki szpatułką.
- Przełóż masę do tortownicy i estetycznie wyrównaj.
- Ciasto chmurka włóż do lodówki na co najmniej trzy godziny leżakowania.
- Przed podaniem oprósz ciasto chmurka kakao - idealnie sprawdzi się małe sitko o drobnych oczkach.