Ciasto chmurka nie wymaga pieczenia i jest arcyłatwe. Kremowy efekt da połączenie dwóch nabiałów

Szukasz przepisu na łatwy i szybki deser, który pokocha każdy smakosz słodyczy? Ciasto chmurka to rewelacja nie z tej ziemi - nie wymaga pieczenia i wystarczy połączyć jedynie dwa nabiały. Baza to także łatwizna, a prezencja wypada niczego sobie. Werdykt nikogo zatem nie powinien dziwić - ciasto to banalnie proste i tanie arcydzieło.

Zapomnij o kilku godzinach spędzonych nad domowymi wypiekami! Słodkości i rarytasy można mieć za bezcen i to w trybie ekspresowym. Kluczem do sukcesu jest jednak dobry przepis i dobrze sprecyzowana lista składników. Ciasto chmurka łączy ze sobą wszystkie te elementy, dlatego efekt jest niewiarygodnie szybki i smaczny! 

Ciasto chmurka, czyli ekspresowa słodycz na bazie nabiału 

Nie ma nic lepszego niż domowe desery, ciasta i wszelakie wypieki. Niestety gdy za oknem upał i żar, niemalże nikomu nie chce się spędzać czasu przy rozgrzanym piekarniku czy ślęczeć kilka godzin nad drożdżowymi specjałami. Wówczas w grę wchodzi ekspresowe, łatwe i arcysmaczne ciasto bez pieczenia zwane chmurką! 

Ciasto chmurka nie wymaga od nas szczególnego poświęcenia. Słodycz bazuje na spodzie przygotowanym z rozgniecionych na pył herbatników, zaś główną atrakcją są tu dwa nabiały, które tworzą piękną, delikatną masę. Jest ona lekka, delikatna niczym właśnie chmurka, nie za słodka i przede wszystkim smaczna! Przysłowiową wisienką na torcie jest warstwa kakao, która bajecznie pokrywa wierzch ciasta. Przepis polecany dla zabieganych, jak i koneserów wyśmienitych łakoci! 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na ciasto chmurka - bez pieczenia i ogromu pracy 

Składniki: 

  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego,
  • 15 herbatników,
  • 600 g homogenizowanego serka waniliowego,
  • 400 g śmietany kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 50 ml mleka,
  • cukier puder,
  • łyżeczka kakao. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj formę pod nasze ciasto. Później rozgnieć dokładnie herbatniki - w woreczku strunowym przy pomocy np. wałka lub blenderem. Gdy ciasteczka będą zmielone na drobny żwirek, połącz je z kremem typu Nutella i wyłóż na przygotowany spód formy. 
  2. Teraz pora na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij (mikserem lub trzepaczką) mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder - pamiętaj jednak, by nie przesadzić, bo serki homogenizowane też już są słodkie. 
  3. Następnie rozpuść żelatynę w gorącym mleku i połącz z serkami waniliowymi. Z kolei tak przygotowaną masę połącz ze śmietaną - delikatnie mieszając składniki szpatułką.
  4. Przełóż masę do tortownicy i estetycznie wyrównaj.
  5. Ciasto chmurka włóż do lodówki na co najmniej trzy godziny leżakowania.
  6. Przed podaniem oprósz ciasto chmurka kakao - idealnie sprawdzi się małe sitko o drobnych oczkach. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.