Leczo do słoika: bogactwo witamin i smaku! [przepis bez mięsa]
Leczo do słoika to doskonały sposób na zachowanie zdrowych warzyw nawet poza sezonem. Przedstawiamy prosty przepis, który pozwoli nam cieszyć się domowym leczem o każdej porze roku.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Pomidory, cukinie, bakłażany i papryki przygotuj i pokrój.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj pomidory, cukinie, bakłażany i papryki i smaż przez 5 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, papryki w proszku i cukier. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij słoiki gorącym leczem, zakręć pokrywki i odwróć do góry dnem.
Leczo do słoików na zimę: kiełbasa na pierwszym planie
Najpopularniejszym składnikiem lecza jest kiełbasa. Dodając ją do naszej potrawy, możemy uzyskać niezapomniany smak. Leczo do słoików na zimę przygotowuje się z samych warzyw, kiełbasę można dodać potem, podczas odgrzewania lecza.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (można użyć świeżych lub pomidorów z puszki)
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru brązowego
Sposób przygotowania:
- Smaż cebulę z czosnkiem na oliwie.
- Dodaj pokrojone pomidory, papryki, marchewkę, cukinie i bakłażany i smaż przez 5 minut.
- Wlej koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotuj 20-25 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki i smażoną kiełbasą lub napełnij słoiki gorącym leczem, zakręć pokrywki i odwróć do góry dnem.
Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo
Leczo na zimę z żeliwnego kociołka! Rozgrzewająca potrawa w środku zimy
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie lecza w żeliwnym kociołku nad ogniem. To prawdziwie tradycyjny sposób na delektowanie się aromatem warzyw i wyrazistego smaku mięsa pod gołym niebem. Do przygotowania potrawy możesz użyć lecza na zimę ze słoika i kiełbasy lub poniższych składników:
Składniki:
- 700 g kiełbasy
- 1 kg pomidorów z puszki
- 3 pomidory
- 4 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 4 cukinie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
- Ulubione przyprawy
- Świeże zioła
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie kociołka i ogniska: Wybierz żeliwny kociołek, ustaw nad ogniskiem, a ogień odpowiednio rozpal.
- Przygotowanie: Pokrój kiełbasę w plastry, a papryki, pomidory, marchewki i cukinie w kawałki.
- Smaż cebulę i czosnek na oliwie w kociołku.
- Dodaj kiełbasę, smaż, aż będzie zrumieniona.
- Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojone pomidory. Zamknij kociołek, a następnie gotuj przez 20-25 minut.
WAŻNE! Możesz wszystkie składniki wrzucić do kociołka wyłożonego liśćmi kapusty, by nic nie przywarło. Zamknij kociołek i gotuj przez około 40 min. Dzięki tej metodzie wszystkie smaki przejdą przyprawami i świeżymi ziołami tworząc naturalny sos.
Leczo na zimę: sprawdzony przepis na aromatyczne danie z soczewicą i cynamonem!
Jeśli preferujesz dietę wegetariańską lub nie lubisz smaku mięsa, istnieją alternatywne składniki, z którymi leczo będzie świetnie smakować. Oto sprawdzony przepis na leczo na zimę:
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy (najlepiej zielonej lub czerwonej)
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju (np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Sposób przygotowania:
- Ugotuj soczewicę i odcedź.
- Smaż cebulę, czosnek, papryki, marchewki i cukinie na oleju.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojone pomidory.
- Zalej bulionem i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj ugotowaną soczewicę i gotuj razem.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Leczo z cukinii do słoików: prosty przepis
Leczo do słoików to potrawa nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także praktyczna. Oto kolejny przepis:
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 słoiki o pojemności 500 ml (szklane z metalowymi wieczkami)
Sposób przygotowania:
- Pokrój cukinię, cebulę, papryki i czosnek.
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj cukinię i papryki, smaż kilka minut.
- Wlej koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy i pomidory. Gotuj 15 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Umieść gorące leczo w słoikach, zakręć ciasno.
- Gotuj słoiki w wodzie przez 15 minut.
Leczo do słoików: Thermomix. Sposób na pyszne danie w kilka chwil
Thermomix jest niezastąpionym urządzeniem w kuchni dla osób, które chcą cieszyć się smakiem potraw bez spędzania wielu godzin na gotowaniu. Oto przepis na leczo do słoików przygotowane z pomocą Thermomixa:
- 1000 g papryki, pokrojonej w paski
- 600 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 400 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g oleju
- 1300 g pomidorów
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 80 g wody
- 600 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
Sposób przygotowania:
- W naczyniu miksującym zmiksuj 500 g papryki i 600 g cukinii (rozdrobnić 3 s / obr. 5).
- Dodaj pieczarki, cebulę i 30 g oleju pomidory, 500 g papryki pokrojonej w paski, przyprawy i zioła. Duś wszystkie składniki 20 min / 120 stopni C
- Napełnij słoiki gorącym leczem, zakręć pokrywki i odwróć do góry dnem.
Zobacz też: Musaka - bakłażanowa zapiekanka prosto z Grecji! Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjną musakę