O słonych batonach mało kto słyszał, a są wyborne. W składzie znajdziesz podstawowe produkty za grosze

Słowo baton kojarzy się z półką sklepowych słodyczy, których skład daleki jest od ideału. Co jednak powiesz na słone, wytrawne batony dające energie i bogactwo smaków? To nie żarty a nasz najnowszy przepis, który doskonale sprawdzi się na piknik, rodzinną wycieczkę lub lunch do pracy. Co najważniejsze wszystkie składniki zalegają z pewnością w twojej lodówce!

Wśród domowych specjałów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Właśnie dlatego warto poznać przepis na słone batony, który jest nie tylko łatwy i ekspresowy, ale i ekonomiczny. W składzie królują tanie produkty, które często zalegają w naszych lodówkach, a ta receptura sprawi, że nie znajdą się w koszu. 

Słone batony to doskonała przekąska na każdą porę dnia

W sieci nie brakuje tutoriali i przepisów, które radzą jak zaoszczędzić i wykorzystać do cna to, co gości w naszej kuchni. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że modny trend zero waste, w rzeczywistości jest stary jak świat. Nasze babci czyniły dosłownie to samo, jednak w dawnych czasach dosłownie nic się nie marnowało! Przepis na słone batony doskonale sprawdzi się w tej roli, ponieważ jest typową metodą na "coś z niczego" lub danie z resztek. 

Do przygotowania słonych batonów nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są przede wszystkim chęci i solidny przegląd lodówki. Będziemy potrzebować kefiru, jajek, żółtego sera i zieleniny np. pietruszki. Niezbędna będzie także mąka, która będzie spoiwem produktów. Bez oleju także ani rusz - na tłuszczu bowiem będziemy smażyć nasze wytrawne batony. Warto dodać także ulubione przyprawy, nutę pikanterii lub ulubiony sos. Tego typu przekąską wyśmienicie smakuje z dressingiem ziołowym, jogurtowym lub czosnkowym. 

Zobacz wideo Jaka przekąska do meczu? Nasze propozycje to panierowany boczek i skrzydełka buffalo

Przepis na słone batony na bazie kefiru 

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 900 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • 20 gramów proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • świeża zielenina,
  • dressing ziołowy lub jogurtowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek baza. Do dużej miski wybij jajka i rozbełtaj je widelcem lub trzepaczką.
  2. Do jaj wlej kefir, dodaj sól, posiekaną natkę oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak by masa jajeczna je obtoczyła.
  3. Teraz pora na mąkę i proszek do pieczenia - wsyp oba produkty do miski ze składnikami. Ponownie wymieszaj produkty, a następnie zagnieć ciasto, do momentu aż stanie się gładkie, jednolite i plastyczne.
  4. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 10 minut leżakowania na blacie kuchennym. Chłodzenie w lodówce nie jest w tym wypadku konieczne. 
  5. Stolnicę bądź blat podsyp mąką. Na przygotowane powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości jednego centymetra. 
  6. Płat ciasta pokrój teraz na podłużne pasy, z których należy uformować teraz coś na kształt paluchów lub większych batonów.
  7. Każdą porcję ciasta smaż na rozgrzanym oleju, po czym odsącza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Słone batony kefirowe podaj z dowolnym dressingiem i świeżą zieleniną. Taka przekąska to świetny dodatek na lunch, przerwę w pracy lub "coś na ząb" przed ulubionym serialem czy filmem. Smacznego!
  9. Wskazówka - do ciasta można dodać przyprawy np. kminek czy sezam oraz podpieczony bekon lub inne ciekawe składniki. Panuje tu zupełna dowolność!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.