Wśród domowych specjałów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Właśnie dlatego warto poznać przepis na słone batony, który jest nie tylko łatwy i ekspresowy, ale i ekonomiczny. W składzie królują tanie produkty, które często zalegają w naszych lodówkach, a ta receptura sprawi, że nie znajdą się w koszu.
Słone batony to doskonała przekąska na każdą porę dnia
W sieci nie brakuje tutoriali i przepisów, które radzą jak zaoszczędzić i wykorzystać do cna to, co gości w naszej kuchni. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że modny trend zero waste, w rzeczywistości jest stary jak świat. Nasze babci czyniły dosłownie to samo, jednak w dawnych czasach dosłownie nic się nie marnowało! Przepis na słone batony doskonale sprawdzi się w tej roli, ponieważ jest typową metodą na "coś z niczego" lub danie z resztek.
Do przygotowania słonych batonów nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są przede wszystkim chęci i solidny przegląd lodówki. Będziemy potrzebować kefiru, jajek, żółtego sera i zieleniny np. pietruszki. Niezbędna będzie także mąka, która będzie spoiwem produktów. Bez oleju także ani rusz - na tłuszczu bowiem będziemy smażyć nasze wytrawne batony. Warto dodać także ulubione przyprawy, nutę pikanterii lub ulubiony sos. Tego typu przekąską wyśmienicie smakuje z dressingiem ziołowym, jogurtowym lub czosnkowym.
Zobacz wideo Jaka przekąska do meczu? Nasze propozycje to panierowany boczek i skrzydełka buffalo
Przepis na słone batony na bazie kefiru
Składniki:
- 500 ml kefiru,
- 900 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 jajka,
- 200 g sera żółtego,
- 20 gramów proszku do pieczenia,
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- świeża zielenina,
- dressing ziołowy lub jogurtowy.
Sposób przygotowania:
- Na początek baza. Do dużej miski wybij jajka i rozbełtaj je widelcem lub trzepaczką.
- Do jaj wlej kefir, dodaj sól, posiekaną natkę oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak by masa jajeczna je obtoczyła.
- Teraz pora na mąkę i proszek do pieczenia - wsyp oba produkty do miski ze składnikami. Ponownie wymieszaj produkty, a następnie zagnieć ciasto, do momentu aż stanie się gładkie, jednolite i plastyczne.
- Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 10 minut leżakowania na blacie kuchennym. Chłodzenie w lodówce nie jest w tym wypadku konieczne.
- Stolnicę bądź blat podsyp mąką. Na przygotowane powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości jednego centymetra.
- Płat ciasta pokrój teraz na podłużne pasy, z których należy uformować teraz coś na kształt paluchów lub większych batonów.
- Każdą porcję ciasta smaż na rozgrzanym oleju, po czym odsącza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Słone batony kefirowe podaj z dowolnym dressingiem i świeżą zieleniną. Taka przekąska to świetny dodatek na lunch, przerwę w pracy lub "coś na ząb" przed ulubionym serialem czy filmem. Smacznego!
- Wskazówka - do ciasta można dodać przyprawy np. kminek czy sezam oraz podpieczony bekon lub inne ciekawe składniki. Panuje tu zupełna dowolność!