To przepis dla tych, którzy mają dość mielonych i schabowych. Mięso tak miękkie, że nie trzeba kroić

Proste, a zarazem pełne smaku i sycące danie, w którym główną rolę pełni mięso to marzenie każdego gospodarza. Taka propozycja może być kusząca dla osób zapracowanych, a także dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Jeśli szukasz takiego przepisu, to dobrze trafiłeś. Tym mięsem zachwyci się każdy, nawet najbardziej wybredny gość.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

W kuchni polskiej można wyróżnić wiele dań, których podstawą jest mięso. Mało jaka potrawa nie jest zrobiona na jego bazie. Pomimo tak wielu propozycji, zazwyczaj i tak sięgamy po przepisy, które znamy najlepiej. W wielu domach co kilka dni przeplatają się kotlety mielone ze schabowymi. Tak ograniczone menu może się kiedyś znudzić, dlatego już dziś warto się na to przygotować. By mieć w zanadrzu jakieś nowe danie, proponujemy zapisać i wykorzystać ten przepis. Wyjdą z niego soczyste bitki wieprzowe w grzybowym sosie. To świetna alternatywa dla typowych dań mięsnych. Można je podawać zarówno z ziemniakami jak i z kaszą, czy ryżem. Na talerzu warto również umieścić ogórki konserwowe lub klasyczną mizerię.

Przepis na bitki wieprzowe

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 300 g świeżych pieczarek,
  • 300 ml bulionu,
  • 125 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego dania jest zajęcie się mięsem. Pokrój je w plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą tłuczka ostrożnie rozbij je na cieńsze kotlety.
  2. Mąkę wsyp do głębokiego talerz i dodaj do niej sól oraz pieprz. W takiej mieszance obtocz każdy kawałek mięsa. Kolejnym krokiem jest przeniesienie go na patelnię, na której znajduje się oliwa z oliwek połączona z masłem. Łopatkę smaż z każdej strony do zarumienienia. Gdy będzie gotowa przenieś ją na talerz.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa umieść na patelni, na której przed chwilą smażyło się mięso. Dorzuć także liście laurowe, ziele angielskie i obie papryki, zamieszaj.
  4. Gdy warzywa się podsmażą, wlej do nich bulion połączony ze śmietanką. Pozostaw na ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie dorzuć bitki wieprzowe i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez następne 10 minut.
  5. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem obsyp całość posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: