-
Haps
-
Jak przygotować
- To przepis dla tych, którzy mają dość mielonych i schabowych. Mięso tak miękkie, że nie trzeba kroić
To przepis dla tych, którzy mają dość mielonych i schabowych. Mięso tak miękkie, że nie trzeba kroić
Proste, a zarazem pełne smaku i sycące danie, w którym główną rolę pełni mięso to marzenie każdego gospodarza. Taka propozycja może być kusząca dla osób zapracowanych, a także dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Jeśli szukasz takiego przepisu, to dobrze trafiłeś. Tym mięsem zachwyci się każdy, nawet najbardziej wybredny gość.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
W kuchni polskiej można wyróżnić wiele dań, których podstawą jest mięso. Mało jaka potrawa nie jest zrobiona na jego bazie. Pomimo tak wielu propozycji, zazwyczaj i tak sięgamy po przepisy, które znamy najlepiej. W wielu domach co kilka dni przeplatają się kotlety mielone ze schabowymi. Tak ograniczone menu może się kiedyś znudzić, dlatego już dziś warto się na to przygotować. By mieć w zanadrzu jakieś nowe danie, proponujemy zapisać i wykorzystać ten przepis. Wyjdą z niego soczyste bitki wieprzowe w grzybowym sosie. To świetna alternatywa dla typowych dań mięsnych. Można je podawać zarówno z ziemniakami jak i z kaszą, czy ryżem. Na talerzu warto również umieścić ogórki konserwowe lub klasyczną mizerię.
Przepis na bitki wieprzowe
Składniki
- 600 g łopatki wieprzowej,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 300 g świeżych pieczarek,
- 300 ml bulionu,
- 125 ml śmietany 30%
- 4 łyżki mąki pszennej,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego dania jest zajęcie się mięsem. Pokrój je w plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą tłuczka ostrożnie rozbij je na cieńsze kotlety.
- Mąkę wsyp do głębokiego talerz i dodaj do niej sól oraz pieprz. W takiej mieszance obtocz każdy kawałek mięsa. Kolejnym krokiem jest przeniesienie go na patelnię, na której znajduje się oliwa z oliwek połączona z masłem. Łopatkę smaż z każdej strony do zarumienienia. Gdy będzie gotowa przenieś ją na talerz.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa umieść na patelni, na której przed chwilą smażyło się mięso. Dorzuć także liście laurowe, ziele angielskie i obie papryki, zamieszaj.
- Gdy warzywa się podsmażą, wlej do nich bulion połączony ze śmietanką. Pozostaw na ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie dorzuć bitki wieprzowe i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez następne 10 minut.
- Na koniec dopraw sos solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem obsyp całość posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl