Smaki lata zamknięte w słoikach i butelkach to nie tylko nasza piękna polska tradycja, ale i sprytny sposób na konserwację żywności czy robienie zimowych zapasów. Na półkach spiżarni zazwyczaj królują kiszone ogórki, sałatki, sosy do makaronów czy słodkie dżemy i soki. Co powiesz jednak na nutę szaleństwa w postaci kiszonych zielonych pomidorów?
Klasyczne smaki jak kiszone ogórki, buraczki czy konserwowe papryki zna niemal każdy. Warto jednak nieco poeksperymentować i wrzucić do zimowych słoików nieco inne smakołyki niż zawsze. Mowa tu o kiszonych zielonych pomidorach, które już po pierwszej próbie smaku rozpłyną się w ustach i przekonają, że było warto!
Przetwory z czerwonych, dorodnych, krwiście czerwonych pomidorów nikomu nie trzeba przedstawiać. Tu ją sosy, przeciery i passaty. Gdy jednak nasza uprawa ma jeszcze sporo zielonych owoców, warto je czym prędzej zerwać i przygotować kiszony smakołyk! Bez obaw są niedojrzałe, ale zamknięte w słoju z odpowiednimi dodatkami nabiorą nieoczywistego i obłędnego smaku! Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zalewa z dodatkiem kopru, chilli, imbiru czy czosnku. Efekt wow jest gwarantowany, i to tanim, ekspresowym kosztem.
Składniki:
Sposób przygotowania: