Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkę

W domowej spiżarni nigdy nie brakuje ogórków, fikuśnych sałatek, sosów i owocowych smakołyków. Co jednak z nieco bardziej wymyślnymi przepisami? Przedstawicielem tej dziedziny są kiszone zielone pomidory, które wybornie smakują, a ich przygotowanie to pestka. Nie trzymaj więc zbiorów na parapecie, tylko migiem pakuj do słoika!

Smaki lata zamknięte w słoikach i butelkach to nie tylko nasza piękna polska tradycja, ale i sprytny sposób na konserwację żywności czy robienie zimowych zapasów. Na półkach spiżarni zazwyczaj królują kiszone ogórki, sałatki, sosy do makaronów czy słodkie dżemy i soki. Co powiesz jednak na nutę szaleństwa w postaci kiszonych zielonych pomidorów? 

Ogórki są passe! Przepis na kiszone zielone pomidory to powiew świeżości 

Klasyczne smaki jak kiszone ogórki, buraczki czy konserwowe papryki zna niemal każdy. Warto jednak nieco poeksperymentować i wrzucić do zimowych słoików nieco inne smakołyki niż zawsze. Mowa tu o kiszonych zielonych pomidorach, które już po pierwszej próbie smaku rozpłyną się w ustach i przekonają, że było warto! 

Przetwory z czerwonych, dorodnych, krwiście czerwonych pomidorów nikomu nie trzeba przedstawiać. Tu ją sosy, przeciery i passaty. Gdy jednak nasza uprawa ma jeszcze sporo zielonych owoców, warto je czym prędzej zerwać i przygotować kiszony smakołyk! Bez obaw są niedojrzałe, ale zamknięte w słoju z odpowiednimi dodatkami nabiorą nieoczywistego i obłędnego smaku! Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zalewa z dodatkiem kopru, chilli, imbiru czy czosnku. Efekt wow jest gwarantowany, i to tanim, ekspresowym kosztem. 

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Przepis na kiszone zielone pomidory idealne do sałatek i obiadów

Składniki: 

  • 2 kg zielonych pomidorów,
  • 2 korzenie chrzanu,
  • 2 liście chrzanu,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 gałązki kopru,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 plasterków imbiru,
  • 2 papryczki chili, 
  • 3 l wody,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na start przygotuj zalewę. Wystarczy, że w dużym garnku zagotujesz trzy litry wody z solą i odstawisz płyn do ostygnięcia. 
  2. Teraz pora na pomidory! Dokładnie je umyj, pozbaw zielonych ogonków i pokrój na ćwiartki. Mniejsze sztuki wystarczy naciąć. 
  3. Do około pięciolitrowego słoja lub kilku mniejszych, wrzuć na dno liście chrzanu, a następnie układaj pomidory, korzeń chrzanu, czosnek, imbir, papryczki chili, koper i liść laurowy.
  4. Ta przygotowane pomidory zalej ostudzoną zalewą i odstaw, starannie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień.
  5. Po tym czasie zielone pomidory są gotowe do jedzenia. Można je jednak zostawić na dłużej, jednak wówczas warto je po przygotowaniu zawekować we wrzątku lub w piekarniku. 
  6. Takie pomidory smakują doskonale jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek, wrapów czy rozmaitych sosów. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.