Niepozorne, a lepsze od niejednego obiadu babci. Dzięki temu dodatkowi te placki na każdym robią wrażenie

Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Ile upodobań kulinarnych i fantazji w głowie, tym więcej oryginalnych form ich podania. Można powiedzieć, że ten rodzaj przysmaku można podpisać pod właśnie coś bardzo oryginalnego. Dlaczego? Dodatek wszystko wyjaśni.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Najpopularniejsze podanie placków ziemniaczanych uwzględnia w przepisie śmietanę lub gulasz. Jednak okazuje się, że to nie jedyny sposób serwowania tego dania. Wiele osób smaruje je musztardą, paprykarzem, a nawet ketchupem. Wszystko zależy od tego, jakie smaki nam do nich pasują. Dziś chcę pokazać sposób, jak połączyć je z rybą. Przydadzą się do tego śledzie, a także śmietana. Nie można również zapomnieć o mleku, które dodane do ciasta, nadaje mu delikatności.

Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.
  • Składniki na śledzie w majonezie
  • 200 g śledzi a la matias,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie śledzi. Każdy kawałek opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli uznasz, że nadal są zbyt słone umieść je w misce i zalej mlekiem. Po godzinie napój powinien złagodzić ich smak.
  2. Po wymoczeniu osusz kawałki za pomocą ręcznika papierowego. Rób to delikatnie, by jego części nie pozostały na rybie. Następnie pokrój całość w kostkę.
  3. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Umieść ją w misce, dodaj twaróg, wlej musztardę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj śledzie, oprósz mieszankę solą i pieprzem, wsyp także posiekany szczypiorek. Ponownie wymieszaj.
  4. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostaw je na około 10 minut, by na dnie naczynia zebrał się nadmiar wody.
  5. W tym czasie do rondelka wlej mleko i delikatnie je podgrzej. Gdy ten czas minie wyciśnij z kartofli cały płyn. Zalej je mlekiem, dodaj sól, pieprz i mąkę. Całość wyrób za pomocą drewnianej łyżki.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim porcje przygotowanej ziemniaczanej masy. Smaż placki z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj wysmarowane pastą śledziową.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.