Ogórki konserwowe mojej mamy. Przygotowuje je dla całej rodziny, bo nikt nie robi ich lepiej

Lato to idealny czas kiedy możemy przygotować się na jesień oraz zimę. Wyciąga się wtedy słoiki i chowa się w nich to, co w tym okresie najlepsze. Moja mama również tak zrobiła, a to, co z tego wyszło to prawdziwe niebo w gębie. Te ogórki znikają szybciej od najlepszego mięsa.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Choć w sklepach przez cały rok można znaleźć ogórki konserwowe i kiszone, to i tak wolimy je wykonywać własnoręcznie. Ich smak znacznie różni się od tych zakupionych, a dodatkowo możemy do nich dodać co tylko chcemy. Od wielu lat w każdym domu panuje tradycja, kiedy to przygotowuje się właśnie takie przetwory. W moim domu nie jest inaczej. Gdy tylko na targach zaczynają być dostępne ogórki gruntowe, moja mama bierze się do roboty. Wymyśla z nich najróżniejsze rzeczy, jednak i tak każdy szaleje za jej ogórkami konserwowymi. Dodaje do nich czosnek, chrzan, a także płatki chili. Taka mieszanka nadaje im lepszego aromatu.

Przepis na ogórki konserwowe mojej mamy

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 gałązki kopru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 5 liści laurowych,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki płatków chili.

Składniki na zalewę

  • 3 l wody,
  • 0,7 l octu 10%,
  • 4 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku należy dokładnie umyć ogórki. Jeśli widzisz, że jest taka potrzeba, możesz użyć do tego szczoteczki. Większe warzywa podziel na mniejsze kawałki.
  2. Słoiki dokładnie przemyj, wyparz i osusz. Sprawdź również, czy masz do nich pasujące zakrętki.
  3. Wszystkie ogórki ułóż pionowo i ciasno w przygotowanych naczyniach. Dodaj do nich obrane kawałki chrzanu. Dzięki niemu warzywa będą jędrne i nie staną się za bardzo miękkie z upływem czasu. Dodaj również obrany i pokrojony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz posiekany koper. Nie zapomnij także o gorczycy i płatkach chili. W każdym słoiku powinna być mniej więcej podobna ilość.
  4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją z solą, a także z cukrem. Co jakiś czas mieszaj i gotuj momentu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Na koniec do wywaru wlej ocet i ponownie zamieszaj.
  5. Tak przygotowaną zalewą zalej ogórki znajdujące się w słoikach. Następnie szczelnie zakręć i ustaw na dnie garnka, który wyłożony jest ścierką. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości naczyń, zagotuj. Pasteryzuj przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i odwróć do góry dnem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.