Sok z pigwy to samo zdrowie w płynie. Przepis jest prosty, a korzyści ogromne

Sok z pigwy to niezwykle wartościowy eliksir dla zdrowia, który pomaga w zwalczeniu objawów przeziębienia i grypy, coraz popularniejszy w świecie zdrowego stylu życia. Dlaczego warto włączyć sok z pigwy do naszej diety? Jak zrobić sok z pigwy w domu?

Sok z pigwy to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych i witamin. Polecany jest ze względu na swoje zdrowotne właściwości, m.in.: łagodzenie suchego kaszlu, wspomaganie odporności, pomoc w szybszym zwalczeniu przeziębienia i grypy. To nie tylko pyszny napój, ale też doskonały dodatek do potraw, deserów, ciast czy musów owocowych. Przygotowanie soku z pigwy soku w domu jest bardzo łatwe. Poniżej wyjaśniamy, jak go zrobić.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Jak zrobić sok z pigwy? Prosty przepis na domowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pigw
  • 1 litr wody
  • 150 g cukru (możesz dostosować ilość cukru do własnych preferencji)
  • Sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz pigwy, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj pigwy w wodzie przez 30-40 minut.
  3. Odcedź sok przez sitko lub gazę.
  4. Dodaj cukier i sok z cytryny, gotuj chwilę.
  5. Przelej do butelek, schłodź i przechowuj w lodówce.

Przepis na sok z pigwy z wyciskarki. Bez dodatku cukru

Wyciskając sok z pigw, zachowasz większość składników odżywczych tego owocu, co pozwoli ci cieszyć się pełnym bogactwem smaku i korzyści dla twojego organizmu.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pigw

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz dojrzałe pigwy o złocistożółtej skórce. Starannie umyj je pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia.
  2. Obierz owoce ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  3. Pokrój pigwy na mniejsze kawałki, tak aby łatwiej je było umieścić w wyciskarce.
  4. Włącz wyciskarkę i umieść pokrojone pigwy w jej kotle.
  5. Wyciskaj sok z pigw, pozostawiając miąższ i skórki w specjalnym pojemniku na odpady.
  6. Gdy cały sok zostanie wyciśnięty, przelać go do butelek lub słoików.

Sok z pigwy. Jak zrobić klasyczny syrop?

Syrop z pigwy jest bardzo łatwo uzyskać, dzięki czemu będzie świetnym dodatkiem do zimowych herbat.

Składniki:

  • 3 kg pigwy
  • 3 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne.
  2. Trzemy owoce na tarce o dużych oczkach.
  3. Wsypujemy do słoika 5 litrowego i zasypujemy cukrem.
  4. Po kilku dniach pojawi się sok, który odlewamy do słoiczków i możemy zapasteryzować.

Przepisy na sok z pigwy. Oryginalne połączenia z mleczkiem kokosowym i papryką

Pigwę można łączyć nietypowo z przyprawami takimi jak rozmaryn czy kurkuma. To naprawdę ciekawe połączenie smakowe!

Sok z pigwy z dodatkiem rozmarynu i mleczka kokosowego:

Składniki:

  • 2 pigwy
  • 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 syropu klonowego lub miodu
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pigwę włóż do blendera razem z rozmarynem i mleczkiem kokosowym. Dodaj syrop klonowy lub miód. Wlej wodę i wszystko zblenduj na jednolity napój. Przecedź przez sito i podawaj najlepiej schłodzone.

Sok z pigwy z dodatkiem czerwonej papryki i kurkumy:

Składniki:

  • 3 pigwy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zblenduj do gładkości i przecedź przez sito. Napój najlepiej smakuje podany na zimno z kostkami lodu.

Co zrobić z pigwą po odlaniu soku? Inne zastosowania owoców

Jeśli po przygotowaniu soku z pigwy zostaną ci resztki owoców, możesz z nich zrobić np.:

  1. Dżem z pigwy - do pulpy z owoców dodaj cukru, soku z cytryny i odrobinę wody i gotuj! Dżem będzie szybko gotowy.
  2. Mus pigwowy - wystarczy do pulpy dodać jogurty naturalnego i pyszny mus będzie gotowy.
  3. Placuszki z pigwy - dodaj mąkę, jajko, mleko roślinne i proszek do pieczenia. Do smaku możesz dodać wanilii. Smaż na patelni aż do zarumienienia.
  4. Pigwowe muffiny - do tradycyjnego przepisu na muffiny dodaj odrobinę pulpy, a następnie upiecz.

Sok pigwowy z dodatkiem mięty i szafranu. Świeżość i niezwykły aromat

Pigwa, z charakterystycznym aromatem i lekko kwaśnym smakiem, doskonale komponuje się z orzeźwiającą miętą i delikatnym szafranem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe pigwy
  • Kilka świeżych listków mięty
  • Szczypta szafranu
  • 1 miodu
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kawałki pigw do garnka, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż pigwy zmiękną.
  2. Gdy pigwy są miękkie i delikatne, odcedź je, zachowując wodę gotowania.
  3. Zmiksuj miękkie pigwy na gładki mus. Następnie przecedź przez sito.
  4. Dodaj miód aż się rozpuści.
  5. Dodaj listki mięty i szafranu. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  6. Jeszcze raz przecedź przez sito o drobnych oczkach.
  7. Schłodź i podawaj z kostkami lodu.

Sok z pigwy: Thermomix. Prosty przepis

Sok z pigwy można przygotować także w Thermomiksie.

Składniki:

  • 900 g pigwy bez gniazd nasiennych
  • 900 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy pokrój w kawałki 3-4 cm, włożyć do misy: obroty 6, czas: 5 sek., następnie dołóż cukier i ustaw: 5 sek., obroty 4.
  2. Na pokrywę nałóż koszyczek, gotuj całość 20 min., ustaw temp. 80 stopni C., obroty 2.
  3. Przecedź przez sitko.
  4. Sok przelej do buteleczek. Z owoców możesz zrobić inne przetwory.
Więcej o: