Sok z pigwy to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych i witamin. Polecany jest ze względu na swoje zdrowotne właściwości, m.in.: łagodzenie suchego kaszlu, wspomaganie odporności, pomoc w szybszym zwalczeniu przeziębienia i grypy. To nie tylko pyszny napój, ale też doskonały dodatek do potraw, deserów, ciast czy musów owocowych. Przygotowanie soku z pigwy soku w domu jest bardzo łatwe. Poniżej wyjaśniamy, jak go zrobić.
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Jak zrobić sok z pigwy? Prosty przepis na domowy przysmak
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pigw
- 1 litr wody
- 150 g cukru (możesz dostosować ilość cukru do własnych preferencji)
- Sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz pigwy, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotuj pigwy w wodzie przez 30-40 minut.
- Odcedź sok przez sitko lub gazę.
- Dodaj cukier i sok z cytryny, gotuj chwilę.
- Przelej do butelek, schłodź i przechowuj w lodówce.
Przepis na sok z pigwy z wyciskarki. Bez dodatku cukru
Wyciskając sok z pigw, zachowasz większość składników odżywczych tego owocu, co pozwoli ci cieszyć się pełnym bogactwem smaku i korzyści dla twojego organizmu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Wybierz dojrzałe pigwy o złocistożółtej skórce. Starannie umyj je pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia.
- Obierz owoce ze skórki i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój pigwy na mniejsze kawałki, tak aby łatwiej je było umieścić w wyciskarce.
- Włącz wyciskarkę i umieść pokrojone pigwy w jej kotle.
- Wyciskaj sok z pigw, pozostawiając miąższ i skórki w specjalnym pojemniku na odpady.
- Gdy cały sok zostanie wyciśnięty, przelać go do butelek lub słoików.
Sok z pigwy. Jak zrobić klasyczny syrop?
Syrop z pigwy jest bardzo łatwo uzyskać, dzięki czemu będzie świetnym dodatkiem do zimowych herbat.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne.
- Trzemy owoce na tarce o dużych oczkach.
- Wsypujemy do słoika 5 litrowego i zasypujemy cukrem.
- Po kilku dniach pojawi się sok, który odlewamy do słoiczków i możemy zapasteryzować.
Przepisy na sok z pigwy. Oryginalne połączenia z mleczkiem kokosowym i papryką
Pigwę można łączyć nietypowo z przyprawami takimi jak rozmaryn czy kurkuma. To naprawdę ciekawe połączenie smakowe!
Sok z pigwy z dodatkiem rozmarynu i mleczka kokosowego:
Składniki:
- 2 pigwy
- 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 syropu klonowego lub miodu
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pigwę włóż do blendera razem z rozmarynem i mleczkiem kokosowym. Dodaj syrop klonowy lub miód. Wlej wodę i wszystko zblenduj na jednolity napój. Przecedź przez sito i podawaj najlepiej schłodzone.
Sok z pigwy z dodatkiem czerwonej papryki i kurkumy:
Składniki:
- 3 pigwy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka syropu klonowego
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zblenduj do gładkości i przecedź przez sito. Napój najlepiej smakuje podany na zimno z kostkami lodu.
Co zrobić z pigwą po odlaniu soku? Inne zastosowania owoców
Jeśli po przygotowaniu soku z pigwy zostaną ci resztki owoców, możesz z nich zrobić np.:
- Dżem z pigwy - do pulpy z owoców dodaj cukru, soku z cytryny i odrobinę wody i gotuj! Dżem będzie szybko gotowy.
- Mus pigwowy - wystarczy do pulpy dodać jogurty naturalnego i pyszny mus będzie gotowy.
- Placuszki z pigwy - dodaj mąkę, jajko, mleko roślinne i proszek do pieczenia. Do smaku możesz dodać wanilii. Smaż na patelni aż do zarumienienia.
- Pigwowe muffiny - do tradycyjnego przepisu na muffiny dodaj odrobinę pulpy, a następnie upiecz.
Sok pigwowy z dodatkiem mięty i szafranu. Świeżość i niezwykły aromat
Pigwa, z charakterystycznym aromatem i lekko kwaśnym smakiem, doskonale komponuje się z orzeźwiającą miętą i delikatnym szafranem.
Składniki:
- 3 dojrzałe pigwy
- Kilka świeżych listków mięty
- Szczypta szafranu
- 1 miodu
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
- Włóż kawałki pigw do garnka, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż pigwy zmiękną.
- Gdy pigwy są miękkie i delikatne, odcedź je, zachowując wodę gotowania.
- Zmiksuj miękkie pigwy na gładki mus. Następnie przecedź przez sito.
- Dodaj miód aż się rozpuści.
- Dodaj listki mięty i szafranu. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Jeszcze raz przecedź przez sito o drobnych oczkach.
- Schłodź i podawaj z kostkami lodu.
Sok z pigwy: Thermomix. Prosty przepis
Sok z pigwy można przygotować także w Thermomiksie.
Składniki:
- 900 g pigwy bez gniazd nasiennych
- 900 g cukru
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy pokrój w kawałki 3-4 cm, włożyć do misy: obroty 6, czas: 5 sek., następnie dołóż cukier i ustaw: 5 sek., obroty 4.
- Na pokrywę nałóż koszyczek, gotuj całość 20 min., ustaw temp. 80 stopni C., obroty 2.
- Przecedź przez sitko.
- Sok przelej do buteleczek. Z owoców możesz zrobić inne przetwory.