Nudny, tłusty rosół bez wyrazu to przeszłość o której lepiej zapomnieć. Kultowa zupa to tak naprawdę kilka ważnych szczegółów no i oczywiście pierwszej jakości składniki. Na śląsku przysłowiowym asem w rękawie jest mięsna wkładka, która dla wielu może wydawać się dość kontrowersyjna. Zapewniamy jednak, że nic nie pobije tego smaku!
Rosół to staropolskie danie, które gości w domowym menu nader często, i na co dzień i od święta. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w dobrym składnie, kolorowym bukiecie warzyw czy solidnej wkładce mięsnej. Na próżno więc oczekiwać podobnego efektu wow z przysłowiowych dwóch marnych marchewek czy co gorsza, kostki rosołowej. Tu trzeba miłości, dobrego przepisu i cierpliwości! Na szczęście na śląsku wiedzą, jak to robić.
Jak Polska długa i szeroka tyle wspaniałych regionów i lokalnych przysmaków. Nie da się ukryć, że jednak rosołem zajadamy się wszyscy bez względu na województwo. Dzięki temu kultowa zupa doczekała się różnego rodzaju udoskonaleń, np. na Podhalu jada się rosół nie rzadko z... ziemniakami. Śląska wersja to jednak nieco mniej kontrowersji, chociaż to oczywiście zależy od upodobań. Tam w zupie ląduje cała kura, ale także porcja wołowa i co najważniejsze podroby drobiowe! To właśnie sekret ich smaku, tradycji i obłędnego koloru. W składzie nie może zabraknąć także kapusty, która jest elementem obowiązkowym.
Składniki:
Sposób przygotowania: