Piszinger to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Składa się z wafli przekładanych kremem kakaowym lub np. kajmakiem. Andrutowy przekładaniec można jednak zastąpić czymś w rodzaju zakręconego ślimaczka. Ta wersja nie tylko ma ciekawszą formę, ale także smakuje zupełnie inaczej. Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy deser, to koniecznie się skuś na ten prawdziwy rarytas!
W czasach PRL-u nie było tylu kolorowych i różnorodnych produktów w sklepach i nawet na rynku. Wówczas mamy, babcie czy panie pracujące na stołówkach, głowiły się jak przygotować coś tanim kosztem - tzw. coś z niczego. Wykorzystano wiele produktów i kreowano wyjątkowo ciekawe łakocie. Idealny przykładem jest piszinger, czyli najzwyklejsze wafle zwane przez wiele osób także andrutami. Pomiędzy suchymi blatami smarowano krem kakaowy lub np. słodki kajmak, lub coś w rodzaju krówki.
Teraz warto odtworzyć kultowy deser w nieco innej odsłonie. Pierwszą zmianą jest forma - tym razem będzie to ciekawy zawijaniec, czyli kultowa rolada. To jednak nie koniec zmian. Masa nie będzie nudna, bo w jej skład wchodzi truskawkowa galaretka połączona z masłem, kakao i np. pokruszonymi ciasteczkami. Brzmi ciekawie prawda? Nie ma co więc przedłóżać - zakasaj rękawy i do dzieła!
Składniki:
Sposób przygotowania: