Piszingera zna każdy, o wiele smaczniejszym wyborem jest ten zawijaniec. Szczególnie z akcentem owoców

W czasach PRL- u na stołach królował obłędny piszinger, czyli nic innego jak torcik z wafli przekładany różnymi kremami. Bazując na kruchych blatach, można zrobić coś o niebo lepszego. Mowa tu o obłędnej roladzie z owocowym akcentem w postaci galaretki. Jest ciekawie, kolorowo i słodko!

Piszinger to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Składa się z wafli przekładanych kremem kakaowym lub np. kajmakiem. Andrutowy przekładaniec można jednak zastąpić czymś w rodzaju zakręconego ślimaczka. Ta wersja nie tylko ma ciekawszą formę, ale także smakuje zupełnie inaczej. Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy deser, to koniecznie się skuś na ten prawdziwy rarytas! 

Niegdyś andruty królowały na stołach. Teraz mamy ich wielki powrót 

W czasach PRL-u nie było tylu kolorowych i różnorodnych produktów w sklepach i nawet na rynku. Wówczas mamy, babcie czy panie pracujące na stołówkach, głowiły się jak przygotować coś tanim kosztem - tzw. coś z niczego. Wykorzystano wiele produktów i kreowano wyjątkowo ciekawe łakocie. Idealny przykładem jest piszinger, czyli najzwyklejsze wafle zwane przez wiele osób także andrutami. Pomiędzy suchymi blatami smarowano krem kakaowy lub np. słodki kajmak, lub coś w rodzaju krówki. 

Teraz warto odtworzyć kultowy deser w nieco innej odsłonie. Pierwszą zmianą jest forma - tym razem będzie to ciekawy zawijaniec, czyli kultowa rolada. To jednak nie koniec zmian. Masa nie będzie nudna, bo w jej skład wchodzi truskawkowa galaretka połączona z masłem, kakao i np. pokruszonymi ciasteczkami. Brzmi ciekawie prawda? Nie ma co więc przedłóżać - zakasaj rękawy i do dzieła!

Zobacz wideo Piszinger - przepis na ciasto z morzem kakaowego kremu

Rolada z wafli, czyli ciekawa interpretacja, kultowego piszingera

Składniki: 

  • 5 blatów wafli,
  • 200 g masła,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • opakowanie herbatników,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • garść ulubionych orzechów.

Sposób przygotowania: 

  1. Galaretkę truskawkową zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił.
  2. W tym czasie przygotuj rondelek, w którym rozpuścisz masło. Gdy tłuszcz zmieni konsystencję na płynną, dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj całość.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy galaretki i drobno posiekanych orzechów. 
  4. Całość dokładnie mieszamy. 
  5. Przygotuj dwie wilgotne ściereczki. Połóż na nich andruty i przykryj trzecią ściereczką. To sprawi, że namokną i będą plastyczne. 
  6. Tężejącą masę wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami i wyłóż na arkusz wafli. Teraz starannie zawiń roladę, uważając, by nic się nie rozpadło. 
  7. Na koniec zawiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin leżakowania. 
  8. Po tym czasie krój w ślimaczki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.